Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dogodilo se u Pančevu na današnji dan - 14. jun - | K-013 Portal

Dogodilo se u Pančevu na današnji dan - 14. jun

Dogodilo se na danasnji dan

Šta se to dogodilo u Pančevu na današnji dan? Saznajte u nastavku teksta...

14. juna 1767.
Po jednom aktu iz Bečkog arhiva Pančevo je imalo 331 katoličku dušu, odnosno žitelja, od kojih 136 oženjenih i udatih i 21 samca (udovica i udovaca), 80 dece 10 i 11 godina, 73 mladih od 11 do 20 godina, 20 slugu i sluškinja i jednog domočuvara.

14. juna 1811.
Ovoga dana naređeno je da se u svakom štabskom mestu postavi štabska babica, a u svakoj kompaniji postaviće se po jedna kompanijska babica.

14. juna 1817.
Administracija Kraljevske lutrije u Temišvaru izveštava Magistrat Pančeva da su nedozvoljene igre "Luka sreće" i "Biribis", tako da se umesto kockica za igru upotrebljavaju karte i traži da se ovo nemilosrdno progoni i kažnjava, kao i da se dostavi izveštaj o ubranim kaznama. Zabrana ove igre obnarodovana.

14. juna 1818.
Pošto je primećeno da neki vojni invalidi i stariji isluženi vojnci prose na ulicama, što ostavlja veoma mučan utisak, naročlito za strance, to Generalna komanda dostavlja putem Brigade uputstvo kako će se ovom zlu stati na put.

14. juna 1857.
Zemaljska generalna komanda nalaže Magistratu Pančeva da se neprodatih 74 pesama "Osećaji graničarske omladine" vrate autoru Čobiću direktoru srpskih škola u Pančevu i da mu se saopšti da je iznos od 152 forinte za ranije prodate primerke dostavljen fondu za pomoć udovicama i siročićima vojnika srpske i rumunske narodnosti, palih u Revoluciji 1848-49 godine.

14. juna 1927.
Otvoreno je divno štand kupatilo na Dunavu poznato pod imenom "Lido". Predusetljivošću ovdašnje pivare I.M. Vajferta, prebacivanje će se vršiti njihovom velikom jahtom "Vera". Cena rezervisane kabine za celu sezonu je 150 dinara, a rezervacije se mogu prijaviti u knjižari "Kultura".Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.