Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ivanka Radmanović dobitnica nagrade "Milan Rakić" - | K-013 Portal

Ivanka Radmanović dobitnica nagrade "Milan Rakić"

Naša sugrađanka Ivanka Radmanović dobitnica je nagrade „Milan Rakić“ za najbolju zbirku poezije u 2014. godini za knjigu „Rajski kavez“ . Jedna od najprestižnijih književnih nagrada, i verovatno najstarija, nagrada sa imenom velikog pesnika Milana Rakića ustanovljena je 1938. Dodeljuje se svake godine isključivo članu Udruženja književnika Srbije za najvredniju pesničku knjigu objavljenu u prethodnoj godini.

“Rajski kavez” je Ivankina druga samostalna knjiga. Udruženje književnika Srbije je uvrstilo ovu zbirku među prvih deset naslova u okviru svoje obnovljene izdavačke delatnosti. Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, napisao je u recenziji „Rajskog kaveza“: …”Nizovi reči naoko čvrsto povezanih, doprinose otkrivanju poetskog sadržaja u nepoetskim situacijama i snimcima sirovog života, koji podrazumevaju misao znamenitog Česlava Miloša da je poezija u onom svom najdelatnijem činodejstvujućem osmišljenju “stalno traganje za stvarnim”…”

Svoju prvu samostalnu zbirku poezije i istoimeni CD “Amarant ili O besmrtnoj ljubavi” objavila je u oktobru 2013. Stihove na CD-u govore Lora Orlović i Žarko Laušević. Knjiga je bila deo projekta “Pesme koje vide“ koji je podržao Savez slepih Srbije i dobila je nagradu POET za najbolju zbirku poezije za 2013. godinu, u izdavačkoj kući ARTE.

Matija Bećković, uvaženi srpski pesnik i akademik je rekao o ovoj zbirci: „Stihovi Ivanke Radmanović navode nas na pomisao da, možda, postoji nezavisan život jezika o kojem nikad ne mislimo i ništa ne znamo. Ali kad sa te neznane i neočekivane strane banu gotovi pesnici i njihovi zaokruženi svetovi, kao što je to slučaj sa ovom rukoveti stihova, ne preostaje nam ništa drugo, nego da se radujemo i poklonimo čudu poezije i tajni jezika koja nije ništa drugo, nego tajna života.“

Ivankine pesme su takođe objavljivane u zbornicima i časopisima poezije: “Rukopisi I-VI”, “Izvornik 4”, “ARTE stih”, “Paška čipka i prilika”, “Trijumf pesme i vina”, „Vršačko pero“ , „ “Stremljenja”, “Jesenjin”, “Diogen” , “ Bibliopis”. Učestvovala je na mnogobrojnim pesničkim manifestacijama, kao što su: “800 godina Mileševe”, “ Kroz baštu sljezove boje 2014.”, “Međunarodni beogradski pesnički susreti”, VII Medjunarodni festival poezije “ Raspevana pismena” u Tveru ( Rusija), 42. Karamanovi susreti u Makedoniji i drugi.

Ivanka Radmanović je diplomirala je na Institutu mode i tehnologije (Fashion Institute of Technology), na odseku modnog dizajna, u Njujorku (SAD), gde je godinama radila kao kreativni direktor u oblasti mode. Rođena u Aleksincu, odrasla je u Pančevu. Živi, radi i stvara na relaciji Pančevo - Njujork. Član je Udruženja književnika Srbije.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.