Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Krilate pesme u Gimnaziji „Nikola Tesla“ u Budimpešti - | K-013 Portal

Krilate pesme u Gimnaziji „Nikola Tesla“ u Budimpešti

Izuzetan književni događaj, desio se u Gimnaziji „Nikola Tesla,“u Budimpešti, u petak, 11. decembra, u prepunoj školskoj biblioteci.

Krajem radne nedelje, posle školskih obaveza, koje su znatno veće pred kraj polugodišta, okupilo se oko pedesetak učenika, od devetog do dvanaestog razreda, da pozdrave poznate pesnikinje: Gordanu Vlajić, Ivanku Radmanović i Milosavu Pavlović.  Pesnikinje su članice Udruženja književnika Srbije i dobitnice domaćih i inostranih nagrada. Ivanka Radmanović je pre mesec dana nagrađena nagradom „Milan Rakić“ koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije za najbolju knjigu poezije objavljenu tokom protekle godine. Pesnikinje su poput misionarki u stalnom kontaktu sa čitalačkom publikom sa svojim pesničkim programom „Krilate pesme.“

Dosadašnjim književnim radom, one su se izdvojile na srpskoj književnoj sceni kao autorke koje su uvažene od strane kritike i od čitalaca. Svaka sa prepoznatljivim stilom, predstavlja, na književnim večerima, svoje poetsko stvaralaštvo, trudeći se da sa publikom komunicira na teme koje nosi u sebi, ali o njima retko kada ima priliku ili hrabrosti da razgovara.

Sve tri su iz Pančeva, gde su pohađale istu Gimnaziju i u gimnazijskom listu su objavljivale svoje pesničke prvence. Danas su uspešne književnice i dobre prijateljice koje sa publikom nesebično dele svoje pesničke darove. Uspele su da te večeri ohrabre naše učenike da govore svoje i tuđe stihove i da razovaraju o poeziji. Svojevrsni pesnički kolaž program, pretvorio se u igru, u interakciju publike i pesnikinja. Pravi doživljaj jer, nažalost, poezija ima mali, ali odabrani krug znalaca i poštovalaca. Veče je bilo poput otvorenog lirskog dnevnika gde su svi poželeli da ostave svoj zapis.

I po isteku predviđenog vremena za promociju knjiga, pojedini učenici su ostali uz pesnikinje da još razgovaraju, da pitaju Milosavu Pavlović o njenoj minimalističkoj lirici, o pesmama koje je posvetila kćerki i njenom odrastanju, Ivanku Radmanović, koja je po obrazovanju modni dizajner i uspešna pesnikinja, da pitaju o spoju više umetnosti i Gordanu Vlajić, autorku „Zaistinske srpske bajke“koju posvećuje maloj zemlji Srbiji koja je „na gornjoj polovini ovog našeg okruglog sveta, okružena najmoćnijim moćnicima Istoka i Zapada“, da li se u Srbiji još uvek pišu bajke.

- Susret sa učenicima Gimnazije „Nikola Tesla“ podseća na misao: „Dar naš besmrtni – reč!“. Reč nas je združila i zbližila. Druženje sa mladim ljudima bilo je ispunjeno divnom, pozitivnom energijom. Mlada lica , radoznale oči, i pažnja sa kojom su nas slušali kao i neposrednost razgovora koji smo vodili sa njima, najveći su dar koje smo mi, kao pesnikinje, mogle da dobijemo za svoje pesme. Dragoceno, predivno iskustvo - istakla je Ivanka Radmanović.

- Znam koliko je važan svaki oblik komunikacije. A kada komunikaciju pokrene „lepa reč“ i za sagovornika imate pametne i duhovite ljude, zadovoljstvo je nemerljivo - rekla je Milosava Pavlović.

-  Naše „Krilate pesme“ su uzletele i svojim stihovnim krilima dotakle slušaoce. Divnoj publici smo preneli pesme, a oni su nam poklonili aplauz, smeh, recitovanje pesama V. P. Disa, Miroslava Antića, Edgara Alana Poa... - rekla je Gordana Vlajić.

Pesnikinje su na kraju, u znak zahvalnosti, poklonile nekoliko knjiga biblioteci i učenicima koji su ostali nakon promocije i zahvalile se rukovodstvu Gimnazije i Doma „Nikola Tesla“ kojem su posebno čestitale na mladim ljudima koji izrastaju u intelektualnu elitu Evrope.

{gallery}ivankabudimpesta{/gallery}Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.