Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nekoliko bitnih pronalazaka koji su prvobitno bili namenjeni vojsci - | K-013 Portal

Nekoliko bitnih pronalazaka koji su prvobitno bili namenjeni vojsci

Mnogi smatraju da su kapitalizam i slobodno tržište zaslužni za sva bogatstva koja danas imamo. Ali, kad pogledamo malo bolje shvatimo da to nije uvek tako. Verovali ili ne, ali puno stvari koje danas koristimo razvila je vojska. Hajde da nabrojimo najbitnije.

Internet - Osnove interneta razvila je američka vojna agencija DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency) u nameri da 1962. godine poveže računare Pentagona i drugih komandnih centara. Kada su uspeli da uspešno umreže sve vojne kompjutere, tehnologiju su ustupili američkim unverzitetima, koji su nastavili da je razvijaju. Iz svega toga je nastao Internet, međunarodna mreža.

GPS - Globalni sistem navigacije takođe je razvila američka vojska. To je sistem od 24 satelita koji komuniciraju sa GPS prijemnicima. Svaki moderan telefon može da služi kao prijemnik i usmerava korisnike. Prvobitno je bio namenjen samo u vojne svrhe, ali je Amerika odlučila da ga pusti u slobodno korišćenje 1996. godine.

Konzerve - Za vreme Napoleonovih ratova (1805 – 1813) francuska vlada je ponudila visoku novčanu nagradu onom ko smisli dobar način za čuvanje velikih količina hrane. Vojska je u ratu često imala problema sa snabdevanjem, jer se hrana lako kvarila. Pronalazač Nikola Aper baš u to vreme je primetio da hrana ostaje dugo sveža ako se zagreje u zatvorenoj posudi i nakon toga ne otvara. Taj proces konzervacije niko nije mogao da objasni (tek je Luj Paster kasnije uspeo da naučno objasni kako zagrevanje ubija mikrobe), ali je brzo ušao u široku upotrebu. Za svoj izum Nikola Aper bogato je nagrađen.

Ambulantna kola - Prvo su se pojavila u 15. veku u španskoj armiji. To su bile pokretne vojne bolnice koje su izvlačile ranjenike iz borbe i pružale im medicinsku pomoć. A slična vozila postojala su i u Napoleonovoj vojski. Tek u kasnijim decenijama došlo se na ideju da se hitna pomoć koristi i za civile.

Ženski ulošci - Kompanije Kimberly-Clark u Americi je 1914. godine izumela materijal koji je imao pet puta veću upijajuću moć od pamuka. Taj celularni pamuk se prodavao vojnicima koji su ga koristili za uvijanje rana. Posle rata, malo je falilo da se kompanija zatvori, sve dok jedan od direktora nije načuo da su medicinske sestre koristile proizvod i u druge svrhe, a ne samo kao zavoj. One to nisu želele to da priznaju, jer ih je bilo sramota , ali je kompanija odlučila da lansira novi proizvod , ženske uloše. Pre uložaka žene su koristile krpe koje su se prale i iskuvavale.

Moderna plastična hirurgija - Otac moderne plastične hirurgije je Harold Giliz, koji je radio sa vojnicima koji su pretrpeli povrede lica u Prvom svetskom ratu. Razvio je veliki broj tehnika koje se koriste i dan danas.

Kompjuteri - Prvi digitalni elektronski računar, ENIAC je izgrađen kako bi se izračunavale balističke tablice za američku vojsku. Rad na njemu je počeo za vreme Drugog svetskog rata. Koristio se i za analizu potencijalnog uticaja hidrogenske bombe. Tehnologija se kasnije raširila na američke univerzitete koji su je nadogradili.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.