Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Premijera neobičnog TEB autobusa za gradski prevoz (VIDEO) - | K-013 Portal

Premijera neobičnog TEB autobusa za gradski prevoz (VIDEO)

Novi kineski autobus za gradski prevoz, neobičnog gotovo futurističkog dizajna  "Transit Elevated Bus" (skraćeno TEB) u utorak je imao svoju premijeru na putevima kineskog grada Ćinhuangdao.

Nakon što zagolicali maštu svetu u maju ove godine i o kome smo pisali već, ulagači u TEB iznenadili su sve sagradivši ogromno vozilo za manje od mesec dana. Odrađena je test vožnja kako bi se testirali kočioni sistemi kao i potrošnja električne energije. TEB autobus se pokreće pomoću struje i solarne energije koju prikuplja uz pomoć ploča na krovu. Celo vozilo je dizajnirano tako da do kraja može iskoristiti prostor na putu.

TEB-1 autobus je dugačak 22 metra, širok 7,8 metara, a visok gotovo 4 metra što znači da može prekriti nekoliko saobraćajnih traka. Ujedno ovaj autobus može da preveze 300 putnika.

Međutim postoje planovi da se TEB-1 koristi kao podzemna železnica gde bi nekoliko autobusa činilo jedan prevoz a u njega bi onda moglo da stane i do 1.200 ljudi tj putnika. Kinbeski inženjeri se nadaju da će se ovim dizajnom vozila smanjiti gužve koje uzrokuju 'obični' autobusi. Kao prednost inženjeri navode i njegovu cenu koja je puno niža od gradnje podzemne železnice.

Pogledajte test vožnju TEB autobusa:Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.