Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ''Ptičije gnezdo'' jedna od najskupljih namirnica na svetu! - | K-013 Portal

''Ptičije gnezdo'' jedna od najskupljih namirnica na svetu!

"Kavijar sa istoka" ili preciznije jestivo ptičije gnezdo je jedna od najskupljih namirnica na svetu.! Kilogram jestivog ptičijeg gnezda u proseku košta oko 2.500 dolara, a može da dostigne i do 10.000 dolara. A ova namirnica zapravo nastaje od ptičje pljuvačke.

Supa od ptičijeg gnezda je delikates koji možete da pronađete u luksuznim kineskim restoranima. Kinezi jedu već vekovima ovu "poslasticu" i smatraju da ima pozitivne učinke na telo.

Gnezdo ptice čiope pravi mužjak u doba parenja. Njegova pljuvačka bogata je proteinima, kalcijumom i magnezijumom, zbog čega Kinezi kažu kako ova namirnica obnavlja telo i duh.

Veruju i kako supa ima afrodizijačka svojstva, a navodno podstiče i proizvodnju kolagena. Ali, nije to jedini razlog zašto je ovaj delikates jedan od najskupljih na svetu. Naime, skupocena ptičija gnezda nalaze se na teško dostupnim mestima, pa se ljudi ponekad moraju da se penju i preko 150 metara u pećine kako bi pronašli gnezda

Ona se skupljaju tri puta godišnje, u proleće, leto i jesen, a pticama treba oko 35 dana da naprave novo gnezdo. Takođe, sakupljači moraju da paze i da uzmu gnezdo pre nego ptice izlegnu jaja. Većina zarade od prodaje ne ide sakupljačima već raznim posrednicima pri prodaji.

Cena belih ptičijih gnezda varira između 5.000 i 6.000 dolara po kilogramu, dok se za crveno gnezdo može dobiti i do 10.000 dolara po kilogramu. Najčešće se koriste za supu, ali mnogi restorani nude i dezert od ptičijeg gnezda koji košta oko 50 dolara.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.