Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ZANIMLJIVOSTI: 20 Zanimljivih činjenica o svetskim jezicima - | K-013 Portal

ZANIMLJIVOSTI: 20 Zanimljivih činjenica o svetskim jezicima

Jezik je sistem gestikulacije, gramatike, znakova, glasova, simbola, ili reči, koji se koristi za prikaz i razmenu koncepata (tj., za komunikaciju), ideja, značenja i misli. Može se zamisliti kao "semantički kod". Na svetu se danas koristi između 5 hiljada i 7 hiljada (svetskih) jezika, mada je broj teško proceniti pošto mnogi jezici svakodnevno izumiru, a i ponekada je teško odvojiti jezik od dijalekta. Svetski jezici su podeljeni u porodice koje imaju sličnosti. Neke od najznačajnijih jezičkih grupa su: indo-evropski jezici, afro-azijski jezici, sino-tibetanski jezici.

U nastavku ovog teksta donosimo vam 20 zanimljivosti o svetskim jezicima, za koje možda niste ni znali:

1. U svetu postoji oko 7.000 različitih jezika.

2. Kineski jezik ima oko 50.000 različitih slova (karaktera), ali je potrebno da znate 2.000 da biste mogli da čitate novine.

3. U francuskom jeziku postoji 13 različitih načina da spelujete zvuk "o".

4. U svetu na svake dve nedelje izumre jedan jezik. Do sada je 231 jezik potpuno izumro.

5. Trenutno je oko 2.400 svetskih jezika u opasnosti od izumiranja.

6. Esperanto je veštački jezik, čije je osnovne karakteristike sačinio Ludvig Lazar Zamenhof davne 1887. godine i kojim govori između 500.000 i 2.000.000 ljudi.

7. U Tolkinovom književnom svetu "Gospodara prstenova" postoji oko 12 izmišljenih jezika.

8. Engleskom jeziku se dodaje nova reč otprilike svakih 2 sata, a oko 4.000 novih reči se dodaje engleskom rečniku svake godine.

9. Papa Franjo se preko Tvitera obraća vernicima na 9 različitih jezika.

10. Biblija je prevedena na preko 2.400 jezika što je čini najdostupnijim književnim delom na svetu. Na drugom mestu je "Pinokio" koji je preveden na 260 jezika.

11. Jednojajčani blizanci često u ranoj mladosti komuniciraju izmišljenim jezikom koji samo oni razumeju. Ova pojava se naziva kriptofazija.

12. Srpski jezik je jedini jezik na svetu koji ima dva pisma u svakodnevnoj upotrebi (ćirilicu i latinicu) I reč vampir je jedina reč iz srpskog jezika koja je opšteprihvaćena u svim svetskim jezicima.

13. Sjedinjene Američke Države nemaju zvanični jezik, a onaj koji se najviše koristi je naravno engleski.

14. Na bankomatima u Vatikanu se među ponuđenim jezicima za transakciju nalazi i latinski.

15. Silbo Gomero, jezik kojim govore stanovnici kanarskog ostrva La Gomera, jedini je zviždući jezik koji se u potpunosti razvio i koji koristi velika zajednica – oko 22.000 ljudi.

16. Prema sprovedenim istraživanjima, oko 285 miliona ljudi u svetu govori ruski jezik, što ga čini 4. jezikom po rasprostranjenosti.

17. U Papui Novoj Gvineji živi manje od šest miliona stanovnika, ta zemlja je poznata kao zemlja u kojoj se govori najviše jezika: oko 850 njih.

18. Hebrejski jezik je jedini izumrli jezik koji je uspešno oživljen.

19. Južnoafrička Republika ima 11 zvaničnih jezika – najviše za jednu zemlju

20. U ruskom jeziku postoji samo oko 200.000 reči.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.