Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ZANIMLJIVOSTI: 7 najvećih otkrića u 2016 godini vezanih za istraživanje svemira! - | K-013 Portal

ZANIMLJIVOSTI: 7 najvećih otkrića u 2016 godini vezanih za istraživanje svemira!

Proteklu, 2016. godinu označila su monumentalna otkrića, među kojima se izdvaja prva detekcija gravitacionih talasa u istoriji, kao i potencijalno naseljiva planeta koja orbitira oko Sunca u neposrednoj blizini Zemljinog centra orbite.

Takođe, 2016. nam za sobom ostavlja niz polaznih tačaka za nova otkrića, poput devete planete koja orbitira oko našeg Sunca.

1. Prvi gravitacioni talasi ikada zabeleženi

U februaru, Laserska interferometrijska opservatorija gravitacionih talasa ispisala je nove stranice istorije fizike, kada je objavila podatke o prvim detektovanim gravitacionim talasima. Ovo otvara potpuno novo poglavlje u proučavanju astronomije, jer ovi talasi sa sobom nose podatke i informacije o objektima i događajima koji su ih napravili.

Dva zabeležena talasa u toku 2016. svoje poreklo vode od crnih rupa koje kruže jedna oko druge i neretko se sudare, a ceo ovaj proces bio bi neprimećen baš da nije bilo ovih talasa. Naučnici pomno prate dalje razvoje u ovoj oblasti.

2. Planeta na bliskoj udaljenosti našoj galaksiji

Proksima Kentauri, zvezda je koja pripada sazvežđu Kentaur. Na udaljenosti od samo 4,2 svetlosne godine, ovo je ujedino i najbliža zvezda Suncu. U avgustu, posmatrači su otkrili planetu koja orbitira oko ove zvezde, u oblasti gde voda, u svom tečnom stanju, može postojati na površini. Ova nova planeta, nazvana Proksima B poseduje uslove koji su pogodni za razvoj života.

3. Zalihe leda na Marsu veće od zapremine Gornjeg jezera

Masa leda veća od površine Nju Meksika pronađena je na dubini od desetak metara ispod površine Crvene planete. Ova masa sačinjena je od 50 do 85 procenata vode i zauzima neverovatnih 12,100 kubnih kilometara. Ove zalihe mogle bi biti korisne ako ljudi ikada budu naselili Mars.

4. Teleskop Habl detektovao moguće izvore vode na Evropi

Svemirski teleskop Habl otkrio je, kako se čini, gejzire vode koji eruptiraju na površini Jupiterovog meseca Evropa. Ovaj ledeni satelit ima uslove da krije vodeni okean ispod svoje površine, a naučnici veruju da je sastav tog okeana pogodan za razvoj života. NASA trenutno planira da pošalje sondu koja će istražiti površinu Evrope tokom 2020. godine.

5. Istraživanja o tamnoj materiji ostala u mraku

Četiri istraživanja objavljena ove godine nisu uspela u nameri da prikažu rezultate u potrazi za misterioznom česticom koja bi mogla da bude sastavni deo tamne materije. Iako tamna materija ne isijava, ne reflektuje i ne blokira svetlo (i to je, tradicionalno gledano, čini nevidljivom), postoje mnogi dokazi koji indiciraju ne samo da je tamna materija stvarna, već i da je skoro pet puta češća u svemiru od normalne materije.

6. Saga o KIC 8462852 se nastavlja

U periodu od 2011. do 2013. ova zvezda, poznatija pod nazivom Tabijeva zvezda, zaintrigirala je posmatrače. Naime, neregularne oscilacije u njenom sjaju podloga su za stvaranje mnogih teorija, od kojih se nijedna ne može objasniti do kraja (pa tako ni ona da vanzemaljci prave svemirski brod oko njene površine).

Otkrića iz 2016. nalažu da se ovakve oscilacije u količini svetla koje emituje ova zvezda javljaju već vekovima, kao i da jačina svetla u kontinuitetu opada.

7. Patuljasta zvezda sa sopstvenim satelitom

Planeta Makemake, udaljena od nas 45 puta više nego Sunce, orbitira u praznom prostoru svemira - ali tamo nije sama. Habl teleskop je ove godine otkrio manjeg saputnika ove i inače malene planete.

Prečnik Makemake duplo je manji od prečnika Meseca (i iznosi oko 1400km) dok njen satelit ima prečnik svega 160km. Naučnici će nastaviti da prate kretanje ova dva nebeska tela kako bi saznali više o njihovim karakteristikama.

(Nationalgeographic)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.