Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ZANIMLJIVOSTI: Rusi napravili nanočizme koje zadržavaju toplotu nogu i do -70 - | K-013 Portal

ZANIMLJIVOSTI: Rusi napravili nanočizme koje zadržavaju toplotu nogu i do -70

Naučnici iz Novosibirska u Rusiji izradili su i patentirali čizme kojima su dali ime "Pionir arktičkog puta", koje su otporne na smrzavanje i mogu da zadrže toplotu na temperaturama i do -70 stepeni Celzijusovih. Ruski naučnici koristili su nanotehnologiju, koja je omogućila stvaranje "termo efekta" za stopala. Inovativna obuća je već prošla testiranja u ruskoj ledenoj bazi "Barneo" na Arktiku. Nanočizme biće dostupne i običnim građanima koji se bave sportom i turizmom.

Fabrika koja proizvodi ove čizme dala je sebi zadatak 2013. godine da razvije inovativne materijale za proizvodnju obuće. Zbog toga su proizvođači uspostavili naučnoistraživački centar u kojem su okupili naučnike, u prvom redu organske hemičare koji se bave eksperimentima sa modifikacijom polimera. Upotrebeljen je etilen-vinil acetat, supstanca koja u kombinaciji sa nanocijevima pojačava kvalitet inovativnih cipela. Da bi se izbegla napuknuća i klizanje čizama, korišćen je i termoplastični elastomer.

"Glavni zadatak naših naučnika bio je razvijanje novih materijala za obuću koji će poboljšati izdržljivost, lakoću, otpornost na smrzavanje i druga svojstva", pojašnjava predstavnik kompanije "Obuv Rosija" Natalija Pauli.

Prema preporukama polarnih istraživača, kompanija je doradila liniju obuće i izradila modele za vojsku. Državne organizacije, vojne jedinice i jedinice Ministarstva za vanredna stanja Ruske Federacije već su od proizvođača naručile čizme. Prvih 50 hiljada parova pušteno je u prodaju. U planu je isporučivanje čizama u specijalizovane lance obuće za aktivan odmor, lov i ribolov.

Na društvenim mrežama korisnici iz Sibira raspituju se da li je u planu proizvodnja "nanokožuha" i "nanokapa", ali saradnici fabrike, za sada, o tome ne razmišljaju, navode ruski portali.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.