Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ZANIMLJIVOSTI: U starom Iračkom tenku pronašao zlato - | K-013 Portal

ZANIMLJIVOSTI: U starom Iračkom tenku pronašao zlato

Britanac Nik Mid (55) je pre izvesnog vremena, je trampio vojni kamion i samohodni top u vrednosti od 37.000 dolara za tenk model "tip 69", koji je pripadao iračkoj vojsci za vreme vladavine Sadama Huseina.

Naravno Nik je bio veoma zadovoljan kupljenim tenkom, ali nedugo zatim ostao je bezmalo šokian onim što je pronašao u tenku – pet zlatnih poluga vrednih 2,4 miliona dolara. Nick Mead inače vodi "tanks-alot", radionicu za restauraciju starih vojnih vozila. U svojoj kolekciji ih ima oko 150, a često ih izdaje za različite namene.

Čim je njegovo najnovije vozilo stiglo, odmah se bacio na posao. Kada je počeo da sa njega skida delove kako bi utvrdio tačno stanje šasije, primetio je da se nešto nalazi u jednom od rezervoara za gorivo. Na njegovo veliko iznenađenje, to "nešto" bilo je pet zlatnih poluga.! Mid veruje da je to deo zlata koje su iračke snage pokrale iz Kuvajta 1990. godine. Kineski tenk "tip 69“ (pravljen na osnovu sovjetskog T-54) zarobile su britanske trupe i prenele ga nazad u Veliku Britaniju.

"Mora da su isekli rupu u rezervoaru i kroz nju nabili poluge", rekao je Mid, koji je sve predao policiji.

Uprkos tome što više neće videti zlato, kaže da "i dalje ima svoj prelepi tenk".

Irak je 1991. godine vratio Kuvajtu 3.216 poluga koje je vojska Sadama Huseina ukrala tokom sedmomesečne okupacije Kuvajta.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.