Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nova formula za računanje psećih godina, bili smo u zabludi – nije „puta 7“ - | K-013 Portal
godine psa

Nova formula za računanje psećih godina, bili smo u zabludi – nije „puta 7“Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u SAD-u smatraju da je računanje starosti pasa u ljudkim godinama, po metodi ‘puta sedam’ (godine psa množe se sa sedam) zapravo vrlo popularan mit.

Naime, nova formula bazira se na epigenetskom satu i uključuje pronalaženje prirodnog logaritma starosti psa koji se množi sa 16 i zatim se na rezultat dodaje 31. Na primer, po ovoj formuli bi pas star 18 godina imao 77 ljudskih, a ljubimac od dve godine, imao bi 42 ljudske godine.

Primer za psa od 11 godina:
prirodni logaritam mu je 2,4
2,4 x 16 = 38,4
38,4 + 31 = 69,4

Po tome bi pas star 11 godina u ljudskim godinama imao nešto više od 69 godina, a po metodi ‘puta 7’ imao bi 77.

Istraživači su priznali da u životu pasa postoje razdoblja u kojima se satovi ne poklapaju sa ljudima, uključujući i period tokom puberteta jer psi sazrevaju ranije nego ljudi. Ali, uprkos tome smatraju da je njihova metoda računanja i dalje preciznije od trenutne ‘puta sedam metode’.

– Nije lako smisliti realno poređenje relativne starosti psa i čoveka s obzirom da oni dosežu zrelost različitim brzinama, a i različite vrste imaju drugačiji životni vek. Manje rase žive do 18 godina, a veće šest, sedam – rekla je genetičarka Tina Vang, vođa istraživanja, a prenosi Dejli Mejl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.