Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 6.BUDI: Premijerno odigran „Škrti berberin” - | K-013 Portal

6.BUDI: Premijerno odigran „Škrti berberin”Predstava za decu „Škrti berberin” Aleksandra Popovića, premijerno je odigrana u petak, 20. maja, u dvorani Kulturnog centra Pančeva, u okviru šestog Bijenala umetničkog dečjeg izraza. Režiju potpisuje Petar Pejaković, a igraju Mladen Sovilj, Jovan Popović, Alisa Lacko, Miloš Lazarov i Branislav Radovanović.

Kompozitor muzike za predstavu je Ivan Aleksijević, a autor scenografije, kostima i lutaka Zoran Misita. Predstava je rezultat saradnje Bijenala umetničkog dečjeg izraza i Kotorskog festivala pozorišta za decu.

Škrtog berberina igra Mladen Sovilj. On kaže da mu je drago svaki put kad se nađe u ulozi koja sadrži plemenitu i značajnu promenu.

–  Podvukli smo u predstavi – `Odreci se nečega – ili škrtosti ili usamljenosti`. Berberin je utemeljen u svojoj usamljenosti koju je sam kreirao i onda, nakon toga, kao što se svaki problem mutira, nagomilava i nenormalno i ubrzano raste, on postaje neki kavez iz koga je teško izaći. Svaki čovek je podložan svojim strahovima, a brani kriveći druge ljude. Ali berberin je, u svojim temeljima, plemenit i mekan čovek, objašnjava Sovilj.

„Škrti berberin“ predstavlja jednu od najlepših domaćih bajki za decu, a ove godine navršava se 20 godina od smrti jednog od najvećih dramskih pisaca Aleksandra Popovića. Poznat je po komediji i satiri, ali i bogatom opusu za decu i u dramskom i u televizijskom stvaralaštvu. Pisao je i romane, ali je manje poznato da je bio izuzetno vešt majstor priča za decu. Aleksandar Popović je veoma dobro poznavao dečije biće budući da je i sam bio roditelj, a naprosto je imao osećaj za to šta deci treba. Uz Duška Radovića i Dragana Lukića, Aleksandar Popović krčio je put drugačijoj, savremenoj književnosti za decu.

Repriza predstave, u okviru Bijenala, planirana je za 26. maj u 10 i 12 sati, a u julu će se igrati na Kotorskom festivalu pozorišta za decu, u Tivtu i u Herceg Novom.

M.Manić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.