Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ako pitate ratare, od kukuruza je malo šta ostalo – stručnjaci nisu toliki pesimisti - | K-013 Portal

Ako pitate ratare, od kukuruza je malo šta ostalo – stručnjaci nisu toliki pesimisti

rod kukuruza, juznobanatski ratari, dani suncokreta pancevo

U okviru "Dana polja kukuruza i suncokreta" u Pančevu predstavljeno je stanje useva i date procene kakav će biti rod. Stručnjaci očekuju da bude u okviru slabijeg višegodišnjeg proseka dok poljoprivrednici tvrde da će biti lošije od toga.

Sagledavajući useve na oglednom polju pančevačkog Instituta "Tamiš 1" kroz saradnju sa poljoprivrednicima, stručnjaci su ocenili da će kukuruz imati bolji rod ako je posejan ranije, u prvoj dekadi aprila, dok su kasnije sorte više stradale zbog suše, piše RTS. 

Ratari u južnobanatskom kraju najviše seju tu biljnu kulturu, očekuju lošu godinu. Nadaju se da će viša otkupna cena bar malo nadoknaditi uloženo.

"Kukuruz je mnogo loš, ima mnogo jalovih. To što ima klip, mali je, kratko je zrno. Jedino ako malo pomogne kiša, ali ne verujem", navodi poljoprivrednik iz Kačareva Slobodan Stoilkovski.

Stručni saradnik u Institutu "Tamiš" Jan Babka kaže da dosta ljudi kalkuliše tako što kažu da će biti 60 odsto manji prinos.

"Možda u odnosu na prošlu godinu, koja je bila jako dobra. Tako da će biti u nivou slabijeg višegodišnjeg proseka, zavisno od regiona", napominje Babka.

Za razliku od kukuruza, suncokret se bolje razvijao. Kiša je pala u pravo vreme, a pred cvetanje nije bilo uslova za razvoj gljivičnih oboljenja, što je bio problem prethodne dve godine. Za sada je požnjeveno tek deset odsto posejanih površina.

Ratar iz Banatskog Novog Sela Marko Jakšić kaže da je počela žetva suncokreta pošto zbog vlage nije moglo ranije.

"Prinos je oko dve tone po jutru. Prethodnih godina bilo je bolje, a ove je suša odradila svoje", naglašava Jakšić.

Za bolje prinose važno je napraviti procenu sastava i vlažnosti zemljišta, odrediti najbolju gustinu setve i vreme prihrane.

(RTS)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.