Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ambasadorka Makedonije u poseti Pančevu - | K-013 Portal

Ambasadorka Makedonije u poseti Pančevu

Ambasadorka Makedonije u Beogradu Vera Jovanovska-Tipko posetila je 2. februara Pančevo i tom prilikom sastala se sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim. Sastanku su prisustvovali prvi sekretar ambasade Makedonije u Beogradu Irena Višinska Bužarovska, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borče Veličkovski i direktor Makedonskog informativnog i izdavačkog centra – Pančevo Viktor Šećerovski.

Gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo zbog ove posete, veoma produktivnog razgovora i razmene konkretnih pitanja i odgovora sa obe strane.

- Jedan segment razgovora posebno se odnosio na privredu, rekao je Saša Pavlov.

Kao jedan od vidova intenziviranja saradnje, gradonačelnik je naveo obezbeđivanje multifunkcionalne prostorije u Jabuci, koja bi se koristila za potrebe Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, kao i za razvoj omladinske kulture.

Ambasadorka Makedonije u Beogradu Vera Jovanovska-Tipko rekla je da je cilj ovog sastanka sublimiranje dosadašnjih aktivnosti koje postoje između lokalnih samouprava Republike Makedonije i Republike Srbije, konkretno, grada Pančeva, gde živi i najveći broj makedonske zajednice.

Ambasadorka je najavila individualne poslovne sastanke između preduzeća iz Republike Srbije, u ovom slučaju iz Pančeva, i Republike Makedonije, uz saradnju gradonačelnika i predstavnika kompanija u cilju lakšeg povezivanja i razmene mišljenja u oblasti metaloprerađivačke i elektro industrije, kao i drugih segmenata koji su u interesu obe zemlje.

Jovanovska-Tipko naglasila je da se ove godine navršava 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu, te je u planu organizovanje više kulturnih manifestacija i povezivanje mladih posredstvom sporta, na primer, rukometa, koji je bitan za obe države.

Nakon toga ambasadorka je sa saradnicima obišla i MZ Jabuka i osnovnu školu u tom mestu.

V.J.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.