Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Anja Crevar: Šampionka iz podruma - | K-013 Portal

Anja Crevar: Šampionka iz podruma

anja crevar

Srpska plivačica Anja Crevar osvojila je srebrnu medalju na 400 metara mešovitim stilom na Evropskom prvenstvu u malim bazenima koje se održava u Kazanju (Rusija).

Anja je drugo mesto podelila sa Italijankom Anjom Frančeski, a zlatna medalja joj je izmakla za samo dve stotinke.

Mladoj, 21-godišnjoj članici Plivačkog kluba Dinamo iz Pančeva, ovo je najveći uspeh u karijeri, i to u godini u kojoj je zbog pandemije korona virusa imala puno problema da obezbedi treninge.

Anja Crevar je rođena 24. maja 2000. godine u Pančevu.

Očigledan je dokaz da i u tom gradu, osim zagađenog vazduha, uspevaju i dobri plivači, jer je njena komšinica Nađa Higl 2009. osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Rimu.

Plivanjem se bavi od malih nogu, a izuzetno brzo je napredovala od obećavajuće plivačice do vrhunskog seniora.

– Sa četiri godine sam počela da se bavim plivanjem, ali to nije bilo konstantno. Tek od šeste-sedme godine sam počela ozbiljnije da treniram – izjavila je u jednom intervjuu.

Suočena sa problemom prostora za trening, jer Pančevo tada nije imalo zatvoreni bazen, Anja je još kao devojčica četiri puta nedeljno putovala iz Pančeva do Beograda, gde je trenirala na bazenu na Košutnjaku.

Na sebe je prvi put skrenula pažnju još 2016. kada je na Evropskim igrama u Bakuu u svojoj omiljenoj disciplini osvojila bronzanu medalju uz novi nacionalni rekord za seniore.

Na Svetskom prvenstvu za juniore u Singapuru, takođe na 400 metara mešovito, Anja je još jednom oborila nacionalni rekord, a pritom je obezbedila i učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, gde je bila i najmlađi član srpskog Olimpijskog tima.

Na Igrama koje su ove godine održane u Tokiju nije uspela da se kvalifikuje u finale na 400 mešovito, pošto je u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzela šesto mesto, ali je plasman na igre i rezultat koji je ostvarila ogroman uspeh, ako se ima u vidu pod kakvim uslovima se spremala za takmičenje.

Zbog pandemije korona virusa nije bila u mogućnosti da normalno trenira, pa je dobar deo priprema odradila kod kuće i to tako što je u podrum unela dečiji bazen, napunila ga vodom, sebe zavezala gumom, i praktično plivala u mestu.

– Pozajmila sam tegove, šipke i razne druge sprave iz teretane, kako bih u kućnim uslovima radila na fizičkoj spremi. I to žestoko radila. A pošto nisam mogla i još ne mogu na plivalište, jer i dalje ne postoji takva dozvola struke, postavili smo u podrumu porodične kuće dečiji bazen veličine tri puta dva metra. Vežem se za kuku i gumu i tako „veslam li veslam“. S obzirom na date okolnosti, mogla bih reći da sam vrlo zadovoljna svojim stanjem – rekla je prošle godine u intervjuu za Danas.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.