Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website GLOGONJ: Rod ove godine tek da se preživi - | K-013 Portal

GLOGONJ: Rod ove godine tek da se preživi

povrtari, rod, preživljavanje

Meštani Glogonja ovih dana uglavnom su u njivama i baštama koriste lepe dane za seču kupusa. To Banatsko selo poznato je po povrtarstvu i, kako kažu, gotovo da nema kuće koja se ne bavi tom proizvodnjom.

Siniša Mladenović sa svojim bratom nastavio je tradiciju koju je započeo njihov deda. Uglavnom imaju kupus i, kao prolećne kulture, mladi krompir i luk. Godina kaže nije najbolja ali su odradili sve kako bi rod i kvalitet bio zadovoljavajući. Imaju stalne kupce i sve što proizvedu i prodaju.

"Pod kupusom imamo oko 85 ari. Mi smo srednji proizvođači. Godina je bila teška, bilo je dosta suše, zalivanja, i baš je bila zahtevna što se tiče proizvodnje. Na ovoj parceli, na nekih 11 ari, očekujemo oko 8 tona kupusa, a kada je bolja godina to bude oko deset tona. Što se tiče zaštite, odradili smo na vreme sve što je potrebno, tako da je kupus dobrog kvaliteta", kaže za RTV Siniša Mladenović.

Mnogi Glogonjci nisu zadovoljni. Godinu ocenjuju kao lošu sa dosta manjim rodom. Kupus i karfiol koji je stigao ranije gotovo da je propao, dok su oni koji su kasnije sejali prošli mnogo bolje.

Cene su u odnosu na prošlu godinu gotovo iste. Kupus se na veliko prodaje za 25-30 dinara dok je karfiol oko 150 dinara.

"Prvi karfiol, koji je stigao početkom septembra i koji ima najbolju cenu, zbog obilnih padavina je uglavnom propao. Nismo mogli da zaštitimo biljku na vreme. Kiša je padala svakodnevno i sa sunčanim periodima, bilo je idealno za razvoj bolesti tako da je ljudima sve propadalo i što se tiče kupusa i karfiola. Ispada da su bolje prošli oni koji su sejali nešto kasnije. Kod mene nije propalo mnogo, ne mogu da se žalim. Prinos jeste smanjen ali cena je još uvek dobra, pa smo na nekom prošlogodišnjem nivou što se tiče zarade", objašnjava Danail Vučkovski, povrtar i predsednik Udruženja povrtara iz Glogonja

Većina povrtara u Glogonju sadi krompir i kupus. Od krompira pokrivaju troškove a od kupusa ostaje zarada i to je računica kojom se godinama vode. Nadaju se da će ove godine, kada podvuku crtu, biti u plusu.

"Generalno, iako sezona nije gotova, godinu ocenjujem kao lošu, ako se uzme u obzir da su cene repromaterijala gotovo duplirane. Verovatno će biti neke zarade kada se podvuče crta ali neće biti nešto mnogo, tek da se preživi", kaže Vučkovski

Krajem oktobra u Glogonju se organizuje i manifestacija "Dani povrtara - Glogonjska jesen" , na kojoj će posetiocima izlagači ponuditi svoje proizvode.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.