Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Besplatni udžbenici za oko 45.000 đaka - | K-013 Portal

Besplatni udžbenici za oko 45.000 đakaBesplatne udžbenike za školsku 2016/17. godinu dobiće oko 45.000 učenika osnovnih škola, izjavio je danas pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov, navodeći da je u toku javna nabavka udžbenika.

On je na RTS-u rekao da su besplatni udžbenici od prošlog avgusta zakonska kategorija, te da pravo na njih imaju učenici iz porodica koje su primaoci socijalne pomoći. Govoreći o polovnim udžbenicima, Šuvakov je rekao da je njihovo korišćenje dozvoljeno i da o tome ne odlučuju škole ni nastavnici, već roditelji.

Prema njegovim rečima, škole su se sada opredeljivale koji deo udžbeničkog kompleta je obavezan, a koji nije, tako da je u proseku oko 20 odsto manje stvari koje treba kupiti. Maksimalna cena paketa knjiga nije realna za predstojeću školsku godinu, rekao je Šuvakov, uz napomenu da je u izradi Nacrt pravilnika o maksimalnoj ceni udžebnika, koji se, kako je objasnio, odnosi na udžbenike koji se rade po novim standardima.

Komentarišući apel PKS da se spreči ulična prodaja knjiga, pomoćnih ministra prosvete kaže da je jasno da je to u interesu izdavaca, ali da se mora misliti i na roditelje.

"Pomoć PKS očekujemo u nabavci priručnika za sređne stručne škole. Tu jako loše stojimo, a to je važna tema i u kontekstu uvođenja dualnog obrazovanja", zaključio je Šuvakov.

(Tanjug, Foto: Profimedia)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.