Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Biljana Pašalić iz Pančeva porodila ženu uz asistenciju telefonom - | K-013 Portal

Biljana Pašalić iz Pančeva porodila ženu uz asistenciju telefonom

pančevo, porođaj,

Život ne čeka, tako bi ukratko mogla da se opiše priča o kojoj ovih dana pričaju svi Pančevci zahvalni što u Hitnoj pomoći radi iskusna medicinska sestra, Biljana Pašalić, koja je uz mamu i bebu, glavni junak ove priče. Ona je po prijemu poziva uznemirene porodice da je porođaj krenuo kod kuće, odigrala ključnu ulogu, uz asistenciju mame i tetke porodilje da beba na ovaj svet stigne bezbedno. Na tome joj ovih dana čestitaju svi u Pančevu. 

Hitan poziv tog subotnjeg popodneva stigao je iz naselja Starčevo. Porodica je uspaničeno pokušavala da objasni tehničaru Hitne da je počeo porođaj. Čim je shvatila da dežurna ekipa neće stići pre bebe, Biljana je uspela da umiri porodicu i uz asistenciju telefonom, podršku mame i tetke na licu mesta, porodi ženu koja je na svet donela zdravu devojčicu.

"Podrška porodice je u ovim momentima bila ključna, one su slušale sve što sam im govorila i uspeli smo. Dežurna ekipa je u prvom minutu poziva krenula na lice mesta, što je inače praksa kada procenimo da je potrebna naša pomoć. Međutim, moja procena je bila da neće stići na vreme, jer su mi ukućani rekli da je beba već krenula, pa sam sve vreme bila sa njima na vezi i navodila ih šta da rade, priča Biljana.

Do dolaska dežurne ekipe na teren, beba je već zaplakala i ostalo je bilo zbrinuti je na adekvatan način.

Biljana kaže da bi isto uradile i njene kolege jer su svi obučeni za rad u hitnim situacijama ali da je uloga onoga ko upućuje poziv često još važnija. Najbitnije je ostati smiren kako biste mogli da pomognete i objasnite u kakvom je trenutno stanju potencijalni pacijent. Zato što, ponekad, sekunda znači život.

"Pre dve godine ista ekipa uspela je da zbrine ženu koja se porađala na Pančevačkom mostu. To je mlada ekipa koja odlično radi svoj posao", ponosan je dr Zoran Manasijević, upravnik Hitne pomoći u Pančevu.

Biljana je medicinska sestra već tri decenije, a posle "asistencije" na porođaju, predložena je i za Novembarsku nagrada Pančeva.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.