Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dečak iz Pančeva, Ilija Serafimović, juniorski prvak sveta u rešavanju šahovskih problema - | K-013 Portal

Dečak iz Pančeva, Ilija Serafimović, juniorski prvak sveta u rešavanju šahovskih problemaBeograd je od 30. jula do 6. avgusta bio domaćin 59. Kongresa svetske federacije za šahovsku kompoziciju i 40. Svetskog prvenstva u rešavanju šahovskih problema. 

U hotelu “Metropol” okupilo se više od 200 učesnika sa svih kontinenata. U cilju popularizacije ove šahovske discipline kod mladih, po prvi put su organizovana takmičenja u rešavanju i kompoziciji šahovskih problema za juniore do 18 godina starosti. 

Naš 12-ogodišnji sugrađanin Ilija Serafimović je na najbolji način iskoristio priliku da nastupi u ovom elitnom društvu. Nakon osvajanja petog mesta u brzom rešavanju dvopoteznih problema Ilija je zablistao u svojim omiljenim disciplinama.

Na turniru u komponovanju pomoćnih matova osvojio je šampionsku titulu ispred predstavnika Rusije i Azerbejdžana. 

Ništa manje nije vredno ni drugo mesto, odmah iza predstavnika Rusije, u komponovanju matova u dva poteza.  

Na skupu najboljih problemista dodeljuju se priznanja za takmičenja na svetskom nivou koja su održana u periodu između dva Kongresa. Mladom Serafimoviću su tako uručeni pehar i zlatna medalja za prvo mesto, osvojeno na Svetskom simultanom rešavačkom takmičenju u kategoriji do 12 godina starosti održanom krajem januara, kao i pehar za trijumf na Otvorenom prvenstvu Izraela u rešavanju šahovskih problema u juniorskoj konkurenciji održanom početkom juna.   

Osim po sjajnim rezultatima, Ilija će svoje prvo učešće na Svetskom prvenstvu pamtiti po tome što je upoznao najbolje svetske problemiste i ostvario kontakte sa brojnim mladim zaljubljenicima u šahovsku kompoziciju. 

Priliku za novo druženje imaće krajem godine u Novom Sadu na Evropskom kadetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema koje je prvobitno trebalo da se održi u julu. 

V.J.P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.