Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dejan Panić Narodna stranka Pančevo: Ne otežavajte mladima obrazovanje, vratite stare cene prevoza - | K-013 Portal

Dejan Panić Narodna stranka Pančevo: Ne otežavajte mladima obrazovanje, vratite stare cene prevoza

dejan panic, pantransport, analiza, narodna stranka pancevo

Član Gradskog odbora Narodne stranke Pančevo, saobraćajni inženjer Dejan Panić smatra da je odluka Pantransporta, prevoznika koji obavlja prevoz putnika na relaciji Pančevo-Beograd, da poveća cenu mesečne karte za učenike i studente za čitavih 127% (sa dosadašnjih 2424,00 din na 5500,00 din) sa razlogom izazvala je pravu buru u gradu Pančevu.

- Nakon poskupljenja školarina i drugih taksi na fakultetima, studentske menze, došao je na red i prevoz. Lokalna naprednjačka vlast nije ništa uradila da olakša položaj studentima i učenicima koji se školuju u Beogradu i koji svakodnevno koriste usluge prevoznika Pantransport. Sasvim suprotno, lokalna naprednjačka vlast je pokušala na sve načine da se ogradi od odluke Pantransporta o poskupljenju mesečnih karata za studente i učenike negirajući sopstvenu odgovornost, kaže Panić za portal K-013.

Izjava gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića od 25.10.2022. godine samo je dodatno iziritirala građane Pančeva:

“Međumesni saobraćaj nije naša zakonska obaveza, to jest, Skupština grada nema mogućnost i obavezu da daje saglasnost i usvoji odluku koja će biti visina cene te karte. To je jedino pravo  privatnog partnera koji tu liniju vozi kao komercijalnu.”

- Naravno, sve što je gradonačelnik rekao je tačno, ali je zaboravio da pomene kako smo došli u situaciju da se preko noći cena mesečne karte za učenike i studente poveća za čak 127%. I kakvu  je ulogu imala lokalna naprednjačka vlast u tome. Grad Pančevo prirodno gravitira Beogradu. Decenijama veliki broj Pančevaca se školovao i studirao u Beogradu. I decenijama je Grad Pančevo regresirao prevoz za svoje studente i učenike. 

Ipak sve se promenilo odlukom gradskih vlasti da od 1. marta Grad Pančevo prestaje sa regresiranjem učeničkih i studentskih mesečnih karata. Preciznije rečeno naprednjačka vlast je odlučila da prekine regresiranje mesečnih karata za student i učenike prevozniku već je odlučila da učestvuje u konkursu koji sprovodi AP Vojvodina a kojim se regresiraju direktno studenti , a  ne prevoznici. Problem je u tome što je ove godine to pravo ostvarilo samo 290 studenata iz Pančeva, pa će najveći broj studenata i učenika morati da plaća ekonomsku cenu karte, smatra Panić. i dodaje da drugi, ne manje bitan uzrok, je način na koji je gradska vlast sprovela javno privatno partnerstvo za obavljanje javnog putničkog prevoza u Pančevu.

- Naime, pre formiranja Pantransporta i prepuštanja gradskog, prigradskog i međumesnog putničkog prevoza privatnom preduzeću taj posao je obavljalo javno komunalno preduzeće “Autotransport-Pančevo” (JKP ATP Pančevo). Grad Pančevo je bio 100% vlasnik ATP-a te je na taj način mogao da utiče i na cenu prevoza između Pančeva i Beograda. Naravno, sam proces sprovođenja javno privatnog partnerstva je krajnje upitan. Naprednjačka vlast je sistematski urušavala ATP kako bi na njegovo mesto dovela privatnog partnera. 

Postavljanjem na mesto vd direktora Bojana Bojanića, koji je široj javnosti poznat po obustavi prevoza za Beograd na dan velikog opozicionog mitinga iz aprila 2019. godine, rashoduju se autobusi ATP i iznajmljuju autobusi od firme TRANS-JUG iz Obrenovca, koji nisu bili u mnogo boljem stanju od rashodovanih autobusa ATP-a. Na taj način se generiše ogroman gubitak u  poslovanju ATP-a. Naravno dotična firma, bliska SNS, postaje jedan od privatnih partnera u novoformiranom preduzeću Pantransport. Grad Pančevo se obavezao na godišnje subvencije privatnom partneru u visini od preko 2 miliona evra na period od 25 godina, kao i dodatna finansijska sredstava ukoliko privatni partner ne ostvari dogovoreni profit.

Privatni partner se obavezao na izgradnju nove autobuske stanice, od koje po svemu sudeći ni ove godine neće biti ništa. Gradu su ostali dugovi ATP koje će građani da pokrivaju iz budžeta grada, nekoliko stotina zaposlenih radnika je ostalo bez posla, tržište putničkog prevoza na teritoriji grada Pančeva i za Beograd, a koje je vredno nekoliko miliona evra, prepušteno je privatniku, a grad je dobio udeo od samo 3% u novoosnovanoj firmi. Imovina ATP-a je nedovoljna da se pokriju potraživanja poverioca, a poslednji pokušaj prodaje pokretne imovine (autobusa) je propao. Zanimljivo je da je na prodaju ponuđeno i 12 autobusa Ikarbus Mercedes koje je ATP bio primoran da kupi jer je naprednjačka vlast u tom trenutku stajala iza tog projekta, a svi znamo kako se neslavno završio.Naprednjačka vlast je otišla i korak dalje, te je odmah nakon prepuštanja putničkog prevoza Pantransportu, rešila, bukvalno preko noći problem nelegalnog prevoza između Pančeva i Beograda.

Panić ističe da autobuski prevoz nije bio jedina alternative za učenike i studente. Generacije studenata se školovala u Beogradu koristeći Beovoz.

- Voz je uvek bio glavna alternative jer je bio jeftin , brz i pouzdan sistem. Nakon rekonstrukcije pruge između Beograda i Pančeva, koja je sprovedena iz ruskog kredita od nekoliko desetina miliona evra, a koja je podrazumevala revitalizaciju postojećeg i izgradnju novog koloseka, kao i novog mosta preko reke Tamiš, naprednjačke vlasti su ukinule Beovoz. I pored apela, zahteva i peticija građana za povratak Beovoza vlastodržci su ostali gluvi. Sigurno ne žele da prave konkurenciju i smanjuju profit Pantransportu. Naravno, Pantransport je toliko zaštićen od strane naprednjačke vlasti da za njega ne važi Zakon o zaštiti potrošača koji kaže da je trgovac dužan da potrošača obavesti o promeni cena najkasnije 30 dana pre početka primene promenjenih cena, rekao je Panić.

Povećanje cena mesečnih karata za studente i učenike na relaciji Pančevo-Beograd još jedan je udar na džep roditelja.

Gradonačelnik grada Pančeva Aleksandar Stevanović i lokalna naprednjačka vlast glavni su krivci za trenutno stanje jer su, sa jedne strane, prestali sa regresiranjem učeničkih i studentskih mesečnih karata, čime su značajno otežali materijalni položaj učenika i studenata, dok su sa druge strane kroz postupak javno privatnog panrtnerstva i omogućavanje praktično monopolskog položaja Pantranspotru izgubili uticaj na donošenje odluka o ceni karata na relaciji Pančevo-Beograd. To je očekivan ishod kada gradska vlast, umesto da štiti interesa građana koji su je izabrali, zastupa interese privatnog kapitala, zaključio je Panić. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.