Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Džipovima na banatske njive, bahati pojedinci ugazili oranice - | K-013 Portal

Džipovima na banatske njive, bahati pojedinci ugazili oranice

banatske njive, gaze oranice

U Južnom Banatu je pšenica ove godine posejana na više od 21 hiljadu hektara, što je nešto više nego lane. Trenutno je u dobrom stanju, jer je sneg doneo potrebnu vlagu. Poljoprivrednici su za sada zadovoljni, mada se pojedini Pančevci žale da su im izgažene njive.

Pšenica je trenutno u fazi dva razvijena lista i početka bokorenja. U zemljištu ima zaliha vlage još od novembra i decembra, a mraz koji je bio prethodnih dana nije imao loš uticaj. Zadovoljni su i poljoprivrednici i stručnjaci iz Instituta Tamiš u Pančevu.

"Imam 60 lanaca posejane pšenice i u dobrom je stanju, za sad. Ovaj sneg je dobro došao, pokrio je da ne izmrzne, ali nismo imali nekog jakog mraza," rekao je za RTS Đorđe Čizmaš, poljoprivrednik.

Bogdan Garalejić sa Instituta Tamiš Pančevo rekao je da imamo rezerve vlage. "Ovaj sneg će doprineti tome još malo, u površinskom sloju, posle otapanja biće do 20 centimetara dubine zaista vlažno," naveo je Garalejić.

Iako vremenske prilike poljoprivrednicima ne prave štetu, prave je bahati pojedinci, koji su džipovima izgazili pojedine njive. I to nije prvi put.

"S ovim džipovima idu, iživljavaju se. sad su mi izgazili oko 4 hektara, okretali su se, napravili su mi cirkus. Ja ne znam kakvi su to ljudi, da on gazi pšenicu, to je hleb, mi se mučimo, ja drugi izvor prihoda nemam," naveo je poljoprivrednik Đorđe Čizmaš za RTS.

Poljoprivrednici trenutno nabavljaju azotna mineralna đubriva, a najviše se koristi urea.

"Ukoliko žele da prihrane pšenicu ureom, koristi se odjednom, ne deli se u dva dela, kao što je amonijum nitrat ili kan i ta primena počinje krajem januara i početkom februara," istakao je Bogdan Garalejić iz Instituta Tamiš Pančevo

Još jedan savet je da se đubrivo baca na raskvašeno, a ne smrznuto zemljište, i to pre nekih padavina, kiše ili snega.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.