Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Filmovi sa „Slobodne Zone” i pred Pančevcima (VIDEO) - | K-013 Portal

Filmovi sa „Slobodne Zone” i pred Pančevcima (VIDEO)

Filmski festival Slobodna Zona ovog proleća kreće u desetu jubilarnu Turneju širom Srbije i u okviru nje stiže i u Pančevo.
Pet najboljih filmova sa prošlogodišnjeg festivalskog programa, po izboru publike i selektora, tokom aprila, maja i juna, predstaviće se publici u 45 gradova naše zemlje.

Projekcije u Pančevu biće održane u dvorani „Apolo” Doma omladine 11, 18. i 25. maja i 1. i 8. juna od 20 sati.

Predvodnik ovogodišnjeg repertoara je, do sada najubedljiviji pobednik po izboru publike Slobodne Zone, film Dugme od sedefa čileanskog reditelja Patrisija Guzmana.

Vizuelno fascinantan i emotivan, Dugme od sedefa spaja neverovatne činjenice o uticaju i značaju vode za čovečanstvo, dok se istovremeno okreće ugroženoj zajednici kojoj je istorija oduzela glas - domorodačkom stanovništvu čileanske Patagonije, desetkovanom od strane prvobitnih kolonizatora, zatim gotovo dokrajčenom brutalnošću Pinočeovog režima.

U pet najboljih sa 11. Slobodne Zone, publika je izabrala i film islandskog reditelja Grimura Hakonarsona Ovnovi, crnohumornu priču o dva brata farmera koje nakon četiri decenije svađe i međusobnog ignorisanja, spaja tragična vest o bolesti posebne rase ovnova koje njihova porodica gaji generacijama.

Publici će se tokom Turneje predstaviti još jedno svetski priznato ostvarenje nove čileanske kinematografije, Klub poslednji film Pabla Laraina kontroverzne tematike. Film govori o grupi sveštenika "na pokajanju", izopštenih na priobalno naselje zbog brojnih kriminalnih dela koje su počinili - od zloupotrebe dece do trgovine novorođenčadi nevenčanih majki.

Posebno festivalsko iznenađenje, film Ples sa Marijom, predstavlja Mariju Fuks, argentinsku plesačicu, koja je ceo život provela obučavajući ljude svih životnih doba plesu, dobrobiti muzike i pokreta za ljudsko telo i duh, naročito onih sa mentalnim i fizičkim poteškoćama. Na pragu devedesete godine, Marija se suočava sa ograničenjima koje joj sopstveno telo nameće i otkriva da sama sebi postaje najzahtevniji učenik.

Na repertoaru Turneje nalazi se i The Yes Men su revoltirani, ekološki dokumentarac o aktivističkom dvojcu iza imena The Yes Men i njihovoj višegodišnjoj beskompromisnoj borbi - sa svetskim korporacijama i vladinih institucijama - za podizanje svesti o uticaju nehajne industrije na klimatske promene, koristeći sitne prevare i duhovite spletke.

{youtbe}6GlWOVt8rjk{/youtube}Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.