Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Galerija naivne umetnosti u Kovačici beleži sve više poseta - | K-013 Portal

Galerija naivne umetnosti u Kovačici beleži sve više poseta

galerija naivne umetnosti, kovacica

Od početka godine Galerija naivne umetnosti u Kovačici beleži sve veći broj poseta inostranih i domaćih turista kao i đačkih ekskurzija.

"Već krajem februara su organizovano počeli da pristižu prvi turisti. Uglavnom su to u februaru i martu bili inostrani turisti iz Amerike i Nemačke koji kruzerima dolaze do Beograda, a onda izdvoje 2-3 dana da obiđu i Kovačicu i Galeriju naivne umetnosti. Već početkom marta počele su da pristižu i đačke ekskurzije, a ima organizovanih poseta preko turističkih agencija iz cele Srbije. Bio je kod nas Kacu Micudži iz Tokija, Gvido Vedovato iz italije, slikari iz Malezije i iz cele Srbije", kaže Ana Žolnaj Barca, direktorka GNU Kovačica.

Raste i broj pojedinačnih poseta ljubitelja umetnosti koji najčešće u Kovačicu dolaze vikendom.

"Kovačica je zaista bajkovito mesto, to se najbolje vidi u Galeriji naivne umetnosti koja je sve te bajke uspela da prenese na platno, odnosno umetnici kojih ovde ima veoma mnogo i već dugo imaju inspiraciju u onome što se događa oko njih na selu, na njivi u dvorištima", dodaje Milorad Mitrović iz Kanjiže.

Ovde su slike začetnika naivnog slikarstva: Zuzane Halupove, Martina Jonaša i radovi velikog broja umetnika, uglavnom iz Kovačice i Padine. Galerija trenutno sarađuje sa 22 slikara. Postoji i prodajni deo za goste koji žele odavde da ponesu neki suvenir ili sliku manjeg formata.

U potkrovlju je veliki izložbeni prostor namenjen uglavnom za samostalne izložbe.

“Bili su kod nas Kacu Micudži iz Tokija, Gvido Vedovato iz Italije, slikari iz Malezije i raznih delova Srbije. I mi naše radove izlažemo širom Srbije, a najviše se baziramo kada je u pitanju inostranstvo na Slovačku republiku, ali izlagali smo prošle godine i u Sloveniji", napominje Žolnaj Barca.

Za inostrane turiste predviđen je poseban program. Upoznavanje sa istorijatom galerije, obilazak spomen doma Martina Jonaša, a imaju priliku da probaju i tradicionalne slovačke štrudle. Odavde odlaze puni pozitivnih utisaka, zadivljeni činjenicom da jedno malo južnobanatskom mesto ima toliko talentovanih slikara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.