Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Građanska inicijativa u Pančevu: Otvoreno prvo Medijsko sklonište - | K-013 Portal

Građanska inicijativa u Pančevu: Otvoreno prvo Medijsko sklonište

medijsko skloniste, pancevo

Na Svetski dan slobode medija, 3. maja, Pančevo je postalo prvi grad u Vojvodini koji je dobio Medijsko sklonište, odnosno prostor koji treba da bude mesto susreta i saradnje medija i nevladinih organizacija sa cele teritorije Grada.

Na taj način, zamišljeno je, da se doprinese strukturalnom i funkcionalnom jačanju medijske i NVO scene u toj južnobanatskoj sredini.

Medijsko sklonište se nalazi u Zmaj Jovinoj ulici 19a, a osnovano je na inicijativu redakcije Radio Omnibusa i sajtova „PanPres” i „Pančevo Si Ti”, a uz podršku „Građanskih inicijativa” iz Beograda.

- Medijsko sklonište u Pančevu je prvo u Vojvodini. Vreme je da se i ovde teme medijskog profesionalizma i medijskih sloboda ozbiljno razmatraju. Od ovog trenutka kao novinari grada Pančeva koji rade u profesionalnim i nezavisnim medijima i koji se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i članova Zakona o javnom informisanju i medijima, u ovom prostoru koji delimo sa Green Mind Consalting-om mi otvaramo Medijsko sklonište i razgovarali smo sa nevladinim organizacijama i sa kolegama i koleginicama iz nekoliko medija o onome što ovde planiramo da radimo i kakve nam se mogućnosti danas otvaraju. Želimo da napravimo mesto koje ćemo svi ravnopravno i bezuslovno koristiti i u kome ćemo se svi osećati kao domaćini - istakao je na otvaranju Medijskog skloništa urednik portala „Pančevo Si Ti” Nenad Živković.

Marija Drndić iz „Građanskih inicijativa” je rekla da su oni pre godinu i po dana pokrenuli inicijativu da se slobodni i nezavisni mediji na lokalu čiji prostor za delovanje je prilično ograničen omogući okupljanje.

- Ne bih volela da se izraz „Medijsko sklonište” tumači kao sklanjanje i beg tih nezavisnih glasila od očiju javnosti, od uloge koju mediji treba da imaju u društvu. Ovo sklonište treba da bude baza gde će lokalni mediji zajedno sa građanima, zajedno sa nevladinim organizacijama osnaživati, jačati taj svoj glas i praviti sve one talase koje treba da prave i da podižu svest javnosti o svim onim temama koje su važne za građane - objašnjava Marija Drndić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.