Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gradimir Stojković održao književno veče u Gradskoj biblioteci Pančevo - | K-013 Portal

Gradimir Stojković održao književno veče u Gradskoj biblioteci Pančevo

Humanitarna organizacija "Svetionik" je u utorak, 4. oktobra, organizovala književno veče u Gradskoj biblioteci, sa istaknutim dečijim piscem, našim nekadašnjim sugrađaninom, Gradimirom Stojkovićem. Na poziv "Svetionika", posle više od deset godina, ovaj prozni pisac za decu je gostovao u Pančevu. Autor čuvenog niza romana o Hajduku, dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada, i spada u red najčitanijih pisaca u poslednjih dvadesetak godina. Veći deo svog stvaralaštva je posvetio deci, iako je napisao i nekoliko romana za odrasle.

S obzirom da, pored hummanitarnog rada HO "Svetionik" teži da afirmiše prave vrednosti, želja je bila da se deci omogući upoznavanje sa likom i delom "hajduka iz Mramorka". Zbog toga je posebno lepo što su učiteljice i nastavnice iz OŠ "Sveti Sava" prepoznale našu dobru nameru i važnost ovakvih događaja za najmlađe, pa su organizovano dovele mnogobrojne đake svoje škole.

Gradimir je veoma nadahnuto pričao o periodu dok je živeo u Pančevu, zatim o svojim dugogodišnjim prijateljima sa kojima se upoznao kroz rad u Ateljeu mladih, a koji su prisustvovali ovoj književnoj večeri, i sigurno bili posebna inspiracija za Gradino obraćanje. Nezaobilazno je bilo i pominjanje čuvenog "Hajduka u Beogradu", delo koje mu je donelo širu popularnost i prepoznatljivost njegovog rada.

Poseban osvrt je svakako bio na Ateljeu mladih, čiji je bio član i za koji ga vežu mnoge lepe uspomene. Iz tog razloga je "Svetionik" priredio iznenađenje za dragog gosta, pa su tri članice Ateljea mladih recitovale Gradine pesme, i time dale posebnu notu ovom književnom susretu.

Publika je sa izuzetnom pažnjom slušala Gradinu priču, zanimljive dosetke i prisećanje o nekim događajima iz njegovog života i rada. Nakon toga su usledila raznolika pitanja, uglavnom dece, koja su pokazala veliko interesovanje za lik i delo ovog pisca.

Nadamo se da do sledećeg susreta i druženja u Pančevu, sa "hajdukom iz Mramorka", neće proći opet toliko dugo vremena.

(I. Morar)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.