Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website I cena đubriva zbog rata u Ukrajini obara rekorde, pančevačka Azotara počinje proizvodnju - | K-013 Portal

I cena đubriva zbog rata u Ukrajini obara rekorde, pančevačka Azotara počinje proizvodnju

azotara pancevo, vestacko djubrivo

Gotovo tri i po godine posle stečaja i godinu dana od privatizacije, novi vlasnik "Azotare" počinje proizvodnju svih veštačkih đubriva. Zbog rata u Ukrajini obustavljen je izvoz veštačkog đubriva iz Rusije, a cene obaraju rekorde - tri puta su veće nego prošlog proleća.

Pančevačka Azotara je 2018. otišla u stečaj, a prošlog maja za 650 miliona dinara kupila je novosadska firma "Promist". Sa uvoznim sirovinama već proizvode tečno ekološko đubrivo, a do kraja godine svi proizvodni pogoni biće u radu i tržište će isporučivati sva veštačka đubriva.

"Trenutno smo u fazi rekonstrukcije svih pogona za probni rad u 'Azotari'. Trenutno imamo 200 zaposlenih. Tridesetak inženjera aktivno radi na tome da se što pre aktivira proizvodnja, pokrene barem u jednom manjem obimu krajem aprila, da bismo ipak pokušali da stignemo na prihranu pšenice", navodi komercijalni direktor HIP "Azotare" Danilo Tomašević.

Trenutno, za tonu veštačkog đubriva treba dati i 900 evra, što je tri puta veća cena od one koju su poljoprivrednici plaćali u toku prošle setve. U Privrednoj komori najavljuju podršku "Azotari" jer je proizvodnja đubriva strateški značajna za zemlju.

"Pre svega imamo jednu kriznu situaciju koja je posledica rata u Ukrajini. Došlo je do većih poremećaja i potrebe proizvodnje hrane, samim tim i potreba za proizvodnjom veštačkih đubriva. A ona je usko povezana sa rastućom cenom prirodnog gasa i iz tog razloga postoji ošpti porast cena proizvodnje đubriva", pojašnjava Bojan Stanić iz Sektora analitike u PKS.

"Promist" je pre pet godina kupio i bivšu pančevačku fabriku stakla, na čijoj lokaciji već grade silose za budući Logistički centar za pretovar i skladištenje žitarica. A kada krene s punim kapacitetom rada, "Azotara" će, kažu, zaposliti još 200 ljudi.

"Kapacitet fabrike je takav da mi godišnje možemo da podmirimo potrebe Srbije sa nitratnim đubrivima i da jedan deo izvezemo", kaže Tomašević.

"Azotara" već ima sklopljene ugovore za izvoz tečnog đubriva u Mađarsku, Rumuniju i Bugasku. Sa trasportom nemaju problem jer imaju svoje tankere, a roba ide Dunavom.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city