Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ITM grupa gradi dva vetroparka kod Pančeva - | K-013 Portal

ITM grupa gradi dva vetroparka kod Pančeva

vetropark, itm grupa, pancevo

ITM grupa završava gradnju vetroparka kod Pančeva, snage 120 megavata, i uskoro započinje drugi od 270 MW, na istoj lokaciji, otkrio je za eKapiju predsednik grupacije Toplica Spasojević.

- Alternativni izvori energije nemaju alternativu – poručio je.

Na pitanje šta je sa najavom da će ITM graditi i hidrocentrale, što je za naš portal izjavio na početku pandemije, Spasojević kaže da od te namere nije odustao:

- Malo smo je odložili zbog izmena propisa i protesta, ali se spremamo da sledeće godine gradimo dve na granici sa Crnom Gorom, snage 24 i 13 MW.

Samo kvalitetna roba stiže do Rusije

Kada je reč o proizvodnji i distribuciji smrznutog povrća, naš sagovornik kaže da su obnovili saradnju sa Rusima posle početnog udara kad su ruske banke bile izbačene iz SWIFT-a.

- Traže dosta našeg povrća, iako se trude da zamene taj uvoz sopstvenom proizvodnjom kao što su uradili sa pšenicom, mada su grašak i boranija zbog trenutnog zamrzavanja i skladištenja malo teža tehnologija kojom još nisu ovladali. Sa druge strane uvoz jabuka su smanjili dosta i očekujem uskoro da i tu postanu izvoznici kao sa pšenicom, ali kvalitetne sorte i dalje kupuju od nas – navodi Spasojević dodajući da je transport ka Rusiji poskupeo i dvostruko, sa 3.000 na 7.000 EUR, pa sada samo kvalitetna roba ide za Rusiju, i ono što oni sami ne mogu da proizvedu.

Rusi će kupovati autodelove kod nas

Prvi čovek ITM-a očekuje i da Rusi uskoro počnu da u Srbiji kupuju još jednu vrstu robe:

- Neke tehnologije koje ne mogu da nabave drugde će kupovati od nas, kao na primer rezervne delove za automobilsku industriju, biće pomama za tim. Oni sad imaju zalihe, ali uskoro će to nestati, a mi imamo razvijenu automobilsku industriju u domenu rezervnih delova.

Amerikanci kreću u pohod na jeftine evropske firme

Govoreći o aktuelnom padu vrednosti evra u odnosu na dolar, Spasojević smatra i da će američke firme krenuti masovnije da kupuju evropske firme sa tih 15% popusta koliko je, trenutno, dolar jači od evra.

Kad je u pitanju naša privreda, ona je, dodaje, zatvorena u evrima, uzima robu i kredite u toj valuti i pad evra joj, za sada ne smeta, ali dugoročno će doneti probleme.

- Naša preduzeća su zavisna od energenata, a energenti se obračunavaju u dolarima. Kad kupujete naftu morate da to obezbedite u dolarima, a robu rodajete tamo gde je sve vezano za evro, pa ste na gubitku – upozorava Spasojević.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.