Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jovanovići sa zebnjom čekaju zimu - | K-013 Portal

Jovanovići sa zebnjom čekaju zimu

jovanovic, deveetoclana porodica, jasar jovanovic, pancevo

Devetočlana porodica Jovanović iz Pančeva, Sandra, Jašar i njihovo sedmoro dece, trenutno živi u jednoj sobi iznajmljenog jednosobnog stana, nakon što je pre mesec dana izgorela kuća u kojoj su živeli.

U pomoć su pritekli kumovi, iznajmili im prinudni, i nadaju se privremni smeštaj, jer sami novca za taj trošak nemaju. Sandra je nezaposlena, a suprug radi sezonske poslove na građevini, pa teško sasatavljaju kraj s krajem i obezbeđuju opstanak za četiri ćerke i tri sina, od kojih najstariji ima 12, a najmlađi pet godina. Sada se muke ove porodice tako nastavljaju, jer i u kući, koja je izgorela, nije bilo osnovnih uslova za život, kao što su struja i voda.

„Ni ta kuća nije bila naša već tetke moga muža. Bila je stara s krovom koji prokišnjava i dve sobe puna vlage, ipak je bila nešto, ali ju je požar dokusurio. Da se poporavlja nije, jer nema ni struje ni kupatila. Možete misliti kako smo održavali higijenu. Grejala sam vodu na ’smederevcu’ i tako decu kupala. Sad će zima, a mi nit imamo novca za ogrev, niti znamo kuda ćemo”, priča Sandra Jovanović.

Šestoro dece su školaraci od prvog do šestog razreda. Ni u ovom privremenom smeštaju nigde mesta za bar jedan radni sto, da prate nastavu i rade domaće zadatke. Kad god vreme dozvoljava i dok je dana, napolju su, da u jednoj sobi bude manja gužva. Deca su vedra, poslušna i trpeljiva, ali ide zima...

„Rasčulo se na društvenim mrežama kakva nas je muka snašla. Mi ništa sami nismo tražili, ali imamo nadu da će nam pomoć stići. Javljaju se ljudi, voljni da priskoče. Oni koji se u to razumeju, kažu, da staru kuću ne vredi i nemoguće je popravljati, pa se nadamo da će se naći donatori za kupovinu nekog drugog objekta. Nama luksuz ne treba, samo krov nad glavom i bar malo više prostora, jer nas je devetoro i u dvadesetak kvadrata se stvarno ne može živeti”, priča Sandra,

Jovanovići žive od Jašarove zarade, kad uspe da nađe posao, primaju i socijalanu pomoć i dečji dodatak za četvoro mališana. Kada se desio požar i kada su takoreći ostali na ulici, obraćali su se na nekoliko adresa, slali su ih u Gradsku stambenu agenciju, koja raspolaže stanovima, ali ništa, kažu, nisu uspeli da izdejstvuju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS