Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kampanja za bezbednost pešaka u saobraćaju krenula iz Pančeva - | K-013 Portal

Kampanja za bezbednost pešaka u saobraćaju krenula iz Pančeva

kampanja za bezbednost saobracaja, saobracajna policija, pancevo

Četvrtina poginulih u saobraćaju su pešaci, samo prošle godine poginulo je 148 pešaka u saobraćaju, zbog čega su MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenuli akciju tokom koje će u 11 gradova Srbije sa prolaznicima biti razgovarano kako da preduprede rizike.

Akcija je krenula od Pančeva gde su saobraćajni policajci kroz razgovor građanima preporučivali bezbedno ponašanje a volonteri gradske Kancelarije za mlade predavali prigodne praktične poklone najčešće fluorescentnih boja kako bi pomogli pešacima da budu vidljiviji a tako i sigurniji.

VD direktora Agencija za bezbednost saobraćaja Duško Pešić rekao je da pešaci najviše stradaju u naseljima gde je stradalo oko 63 posto od ukupnog broja poginulih pešaka.

“Paradoks je da pešaci u naselju stradaju na delovima bez trotoara, a naselja bi morala da imaju trotoare. Pešaci najčešće stradaju noću zato što nisu vidljivi, a posebno je opasno prilikom mimoilaženja vozila iz suprotnog smera”, rekao je Pešić.

Naveo je da je ideja akcije ciji je moto “Ne pretrčavaj život-pređi na pešački” da se podigne svest kod pešaka.

“Da ukažemo na značaj i važnost vidljivosti pešaka u noćnim uslovima, i za to i delimo različite reflektujuće materijale - torbe, prsluke, trakice, majice, baterijskih lampi. Hoćemo da pešake učinimo vidljivijim u saobraćaju”, rekao je Pešić.

Pešacima je preporučio da koriste svetliju odeću ako već moraju da se kreću kolovozom kako bi bili vidljiviji, te upozorio da pešaci stradaju često u blizini pešačkih prelaza.

“Pešaci misle da postoji zona pešačkog prelaza i da su na 5-10 metara oko prelaza zaštićeni, a to je potpuno pogrešno. Mesto gde pešaci imaju prednost je samo pešački prelaz i vozači ih ne očekuju van prelaza”, rekao je Pešić.

Upozorio je da pešači stradaju kod podzemnih i nadzemnih prelaza, a kao posebno poražavajuće naveo je da oko 12 posto pešaka strada na pešačkim prelazima.

“Bilo da je greška vozača, bilo da je greška pešaka, neko od učesnika je prešao na crveno svetlo”, upozorio je.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Vladan Nikolić ocenio je da su pešaci definitivno ranjiva grupa učesnika u saobraćaju.

“MUP sprovodi ovu kampanju sa Agencijom, a u Pančevu je samo početak ove kampanje. Pančevo je jedna od 11 lokalnih samouprava u kojima je prepoznat problem bezbednosti pešaka noću i u uslovima smanjene vidljivosti”, rekao je on.

Podsetio je da po zakonu pešak na kolovozu van naselja noću mora imati reflektujuću materiju.

“Pozivam i na ono što nije zakonska obaveza, a to je i da u naselju, i kada su vremenski uslovi dobri, nose svetliju odeću i reflektujuće materije, kako bi bili što uočljiviji i vidljiviji”, rekao je Nikolić.

Pozvao je pešake da koriste reflektujuće materijale i da učestvuju u unapređenju bezbednosti saobraćaja.

Predsednica udruženja Da se bolje vidimo novinarka Dea Đurđević ocenila je da su ovakve akcije značajne zbog neposrednog kontakta sa ljudima.

Upozorila je da svakog od pešaka deli sekunda od mogućnosti da doživi nesreću i živi kao osoba sa invaliditetom i preporučila da vozači vode računa, jer kada voze "u susret im ne idu automobili, nego ljudi i njihova sudbina".

Član Gradskog veća Pančeva Predrag Živković ocenio je da lokacija akcije u Pančevu nije izabrana tek tako jer je tu bilo dosta obaranja pešaka.

“Zato smo ovde pojačali osvetljenje pešačkog prelaza i postavili zaštitne ograde”, rekao je on.

Dodao je da će i kampanja uticati na veću bezbednost, i najavio da uskoro u Pančevu slede kampanje posvećene maturantima, trening bezbedne vožnje, te akcija bezbednost biciklista i vozača motornih vozila.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.