Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ko je kriv što vode nema u pančevačkom Dunavcu, ugrožene vrste menjaju stanište - | K-013 Portal

Ko je kriv što vode nema u pančevačkom Dunavcu, ugrožene vrste menjaju stanište

rts, dunavac, voda, pancevacki rit

Zbog prevelikog zahvata vode koji se koristi za navodnjavanje zemljišta pančevački Dunavac prethodnih dana ostao je bez vode, ali i riba i ptica. Udruženje "Eko-Pančevački rit" za suve kanale krivi firmu "Al Dahra" koja tvrdi da vodu koristi po propisima i da vodi računa o zaštiti životne sredine.

Milorad Bojović proveo je na Dunavcu mnogo dana pecajući. Međutim, već tri dana jedva da ima vode. "Ovo su poznata mesta za pecanje, ima štuke najviše, sada bežimo tamo na Tamiš", kaže Milorad Bojović.

 

Iz Udruženja "Eko-Pančevački rit" za suve kanale krive firmu "Al Dahra". Kažu da ispumpava veće količine vode nego što je dozvoljeno za zalivanje svojih poljoprivrednih površina. Iako sada ima nešto vode, u nedelju su kanali bili skroz suvi, tvrde u udruženju.

"Ovu vodu što sada vidimo ona u nedelju nije postojala, bilo je suvo sve, ptice su bile na suvom, labud nije mogao da poleti i da se skloni odavde", kaže Zoran Janković iz Udruženja građana "Eko-Pančevački rit".

Ovaj kanal dugačak je pet kilometara, dok je bilo vode, ovde je bilo i ribolovaca, kako je nivo vode opao nema ni ribe više.

Tri kilometra kanala bila su bez vode, tvrdi Zoran Janković. Tek juče u popodnevnim časovima kanali su počeli da se pune što se može videti po kretanju vode. Do tada se sav životinjski svet povukao.

"To je neodgovorno ponašanje 'Al Dahre', Grad Beograd je juče izvršio veliki pritisak na nju da javi 'Srbijavodama' da uključe pumpu i da snose troškove rada pumpi koji iznose 120.000 dinara za 24 sata", kaže Janković.

Iz firme "Al Dahra" redakciji Beogradske hronike poslali su odgovor. Kažu da vodu iz kanala koriste samo za potrebe navodnjavanja u skladu sa zakonskim propisima i uputstvima "Srbijavoda" i da vode računa o zaštiti životne sredine.

"Oni mogu da ispumpavaju vodu i navodnjavaju, mi nemamo ništa protiv toga, ali samo moraju da poštuju biološki minimum vode u kanalu prema zakonu koji je donet 2016. godine", kaže Janković.

Prema Zakonu o vodama, voda iz kanala može da se koristi za navodnjavanje, uz posebne dozvole, samo ako se ostavi minimalan održivi protok. Iz Udruženja "Eko-Pančevački rit" tvrde da se to nije poštovalo.

Iz Sekretarijata za inspekciju kažu da će poslati vodnog inspektora na teren da utvrdi stanje. I sada je vodostaj niži od propisanog, a zemlja suva. Dani su potrebni da bi se kanal ponovo napunio. A smeće koje je ostalo – posebna je priča.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city