Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KUD "Žisel" iz Omoljice gostovao u Rumuniji - | K-013 Portal

KUD "Žisel" iz Omoljice gostovao u Rumuniji

Letnja pauza za Omoljačke folkloraše je vrlo kratko trajala. Sa velikim uspehom je organizovana 6. po redu Smotra tradicionalnog muzičkog stvaralaštva i folklora pod nazivom "Preobražensko kolo" 20. avgusta u okviru lokalnih "Porodičnih dana" na kojoj su gostovali brojni ansambli kao i sve 4 grupe domaćina od predškolskog do prvog ansambla i predstavnici Škole sviranja na klasičnim i tradicionalnim instrumentima.

Jedinstvena manifestacija "Zaboravljene igre i veštine" u Pločici, u okviru koje je bilo održano nedovoljno promovisano Svetsko prvenstvo u disciplini "Teranje točka" ,takođe tradicionalno nije moglo da prođe bez Omoljčana. Oni su se okitili brojnim nagradama u klikeranju na rošu, nošenju jajeta u kašici, gađanju iz praćke i "kobasičarima".Omoljčani su se vratili 17. septembrai sa smotre tradicije i folklora iz Rumunije, pod nazivom "Tragom Dositeja". Već drugi put se ide u goste u pretežno srpsko mesto Srpski Semarton kod prijatelja iz KUD-a "Kruna" a koji su takođe uzvratno bili dva puta u Omoljici u okviru programa saradnje i razmene. Inače Srpski Semarton je rodno mesto majke Dositeja Obradović, Krune, po kojoj lokalno društvo i nosi ime i ljubomorno neguje sećanje na ovaj važan segment srpske istorije.

Tamo je organizovan sjajan doček, uz pogaču, so i rakiju, a atraktivan je bio svečani defile svih učesnika gde su Omoljčani bili jedini predstavnici iz Srbije.

Promovisali su sa ponosom Omoljački folkloraši svoje umeće, tradiciju i običaje ali i selo i Opštinu iz koje dolaze, ponosno dižući barjak Srbije na čelu svečanog defilea i tokom trajanja festivala, na opšte zadovoljstvo lokalnog srpskog stanovništva. Medijski je vrlo eksponiran bio ovaj događaj u najvažnijim regionalnim elektronskim i pisanim medijima i posetili su ga i zvaničnici iz Saveza Srba u Rumuniji i regionalnih vlasti.

Omoljčani sa ponose što i ove godine imaju predstavnike na renomiranoj takmičarskoj smotri Izvornog stvaralaštva dece 23. septembra u Vrbasu . Najbolje plasirani mali umetnici iz cele Pokrajine prikazaće svoje znanje i umeće a KUD "Žisel" predstavljaju Darko Kaluđerov izvođač na banatskim troglasnim gajdama i Veljko Potkonjak na samici-tamburici.

Jesenji dani u Omoljici protiču u užurbanim pripremnim aktivnostim članova KUD-a ,,Žisel,, zbog realizacije brojnih planiranih obaveza što se tiče nastupa na koncertima i festivalima, od kojih će prvi tradicionalno biti u Koceljevi 30. septembra, na čuvenom Festivalu "Zimnice" kod starih prijatelja iz KUD-a "Tamnava".

Uporedo se aktivno vrši upisivanje novih članove u folklorne grupe svih uzrasta ali i u novoosnovanu Školu sviranja na gitari i tradicionalnim instrumentima, banatskim gajdama i tamburici – samici. Svi zainteresovani su dobrodošli !

Božidar PotkonjakPratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.