Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NBS zatvorila 144 menjačnice, među njima i neke u Pančevu - | K-013 Portal

NBS zatvorila 144 menjačnice, među njima i neke u Pančevu

nbs, narodna banka srbije, menjacnice, pancevo

Narodna banka Srbije (NBS) privremeno je zatvorila 144 menjačnice, zbog nepoštovanja novog propisa donetih pre mesec dana. Jedan od razloga bile su i razlilčite kursne liste po kojima su neke neke od zatvorenih menjačnica obračunavale razmenu valuta.

Kako se dodaje, privremeno su zatvorene menjačnice u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Velikoj Plani, Pančevu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Užicu, Nišu i Vranju.

U NBS kažu kako se dešavalo da ovlašćeni menjač nema jedinstvenu kursnu listu na svim menjačkim mestima, kao i da nema istaknutu listu provizija i da je popisom blagajne utvrđen višak ili manjak gotovine i efektive.

Među propustima zbog kojih su menjačnice zatvarane na po 30 dana je bilo i situacija da je menjačke poslove obavljala osoba koja nije posedovala sertifikat za taj posao, kao i da ovlašćeni menjač nema istaknuta važna obaveštenja za građane.

Pored toga, utvrđeno je i da transakcije obavlja van radnog vremena, da na menjačkom mestu ne poseduju svu propisanu dokumentaciju, ali i da u potvrdama o kupoprodaji efektive nisu uneti propisani podaci.

U NBS kažu da je nekima zatvoreno i više menjačnih mesta zbog propusta u jednoj menjačnici i dodaju kako će nastaviti sa kontrolom.

NBS napominje da će se kod menjača kojima je bilo privremeno oduzeto ovlašćenje za obavljanje poslova NBS proveravati zakonitost njihovog obavljanja i nakon isteka perioda na koji mu je privremeno oduzeto ovlašćenje.

"Odlukom je propisano da ukoliko NBS ponovo utvrdi nepravilnosti u poslovanju ovlašćenog menjača, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima tog ovlašćenog menjača", ističu u NBS.

Ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova u Strbiji, kako se dodaje, ima 2.171 ovlašćeni menjač, a oni te poslove



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.