Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nedelja otvorenih podataka u Pančevu - | K-013 Portal

Nedelja otvorenih podataka u Pančevu

nedelja otvorenih podataka, pancevo

Pančevo je juče, kroz konferenciju za medije i Meet up događaj na temu otvaranja podataka grada i javne uprave, učestvovalo u Nedelji otvorenih podataka. Događaj je okupio stručnjake različitih profila i interesovanja koji su diskutovali o konceptu otvaranja podataka u institucijama javne uprave, kao i mogućnostima i prednostima koje ovaj koncept nudi građanima.

Medijima su se, od 16 časova obratili Siniša Janković iz Instituta za istraživanje korupcije Kareja, Predrag Mijalković iz CETRE i Nikola Ćurčin iz Sinhro hub-a. Ovom prilikom se diskutovalo o potrebi “demistifikacije” državne službe kroz otvaranje njihovih podataka koji bi koristili građanima kroz ponovnu upotrebu istih. Takođe su predstavljene informacije o bezbednosti u saobraćaju koje su postale dostupne kroz Portal otvorenih podataka Republike Srbije, kao i generalne prednosti korišćenja otvorenih podataka.

Nakon konferencije, usledio je Meet up događaj pod nazivom “„Prođimo kroz portal – dođimo do podataka“, čiji su glavni gosti bili Žarko Dakić, član Gradskog veća grada Pančeva i Vladimir Ožegović, open data aktivista. Na Meet up-u predstavljene su praktične primene korišćenja otvorenih podataka vezanih za saobraćaj, kao i proces izrade Strategije otvorenih podataka grada Pančeva. Objavljivanje informacija javnog sektora u obliku otvorenih podataka stvara bitnu pretpostavku za značajno učešće građana i organizacija civilnog društva u ovom procesu.

Okupljenima su na Meet up-u predstavljeni informativni video materijali kojima se objašnjavaju uticaj i prednosti otvaranja podataka za život građana i efikasnost javne uprave. Dobili su i priliku da uđu na portal otvorenih podataka i izaberu one skupove podataka o saobraćaju koji su im bili najinteresantniji i pokušali da rade na njihovom vizualnom predstavljanju, dok je ceo događaj je završen sesijom pitanja iz publike i diskusijom učesnika.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.