Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nemačkom ZF-u još 45,5 miliona evra subvencija i besplatno zemljište u Pančevu - | K-013 Portal

Nemačkom ZF-u još 45,5 miliona evra subvencija i besplatno zemljište u Pančevu

zf pancevo

Nemačka kompanija ZF dobila dodatnih 45,5 miliona evra državnih subvencija i besplatnih 16 hektara zemljišta u Pančevu. Državna pomoć dodeljena je za izgradnju Centra za proizvodnju pogonske elektronike u Pančevu i osnivanje servisnog centra u Novom Sadu.

Ministarstvo privrede je sa kompanijom ZF Serbia iz Pančeva potpisalo dva ugovora o dodeli državne pomoći.

 

Poslednji ugovor potpisan je u oktobru ove godine i odnosi se na dodelu 42,8 miliona evra državnih subvencija.

Projekat za koji je dodeljena državna pomoći podrazumeva izgradnju Centra za proizvodnju pogonske elektronike, gde bi trebalo da bude zaposleno najmanje 589 novih radnika od kraja 2027. godine.

ZF u istom periodu treba da investira najmanje 238 miliona evra, u okviru čega najmanje četvrtina treba da bude finansirana iz sredstava kompanije bez korišćenja državnih subvencija.

Takođe, za potrebe izgradnje Centra, ZF je od Republičke direkcije za imovinu dobio i 16 hektara besplatnog zemljišta u Pančevu.

Vrednost zemljišta procenjuje se na 1,2 miliona evra, odnosno 863 dinara po kvadratu zemljišta, piše Nova ekonomija.

Realizacijom ovog projekta trebalo bi da dođe do smanjenja nezaposlenosti u Pančevu, ocenjuje Komisija za kontrolu državne pomoći.

U Pančevu je u aprilu 2022. godine bilo 5.609 nezaposlenih, a izgradnja i otvaranje ZF Centra nezaposlenost će se smanjiti za 10,5 odsto, navodi se u rešenju Komisije.

Projekat je usmeren na ulaganje u izgradnju i opremanje centra za proizvodnju pogonske elektronike u Pančevu radi proizvodnje elemenata pretežno za električna vozila.

Planirano je da centar za proizvodnju pogonekse elektronike u Pančevu obezbedi energetsku elektroniku za plug-in hibridna vozila, ako i za elekktrična vozila na baterije.

Subvencije i za servisni centar u Novom Sadu

ZF je od Ministarstva privrede državnu pomoć dobio u avgustu ove godine. Tada potpisanim ugovorom dodeljena je državna pomoć za osnivanje servisnog centra u Novom Sadu u oblasti e-mobilnosti i razvoj interverterskog hardvera i softvera.

ZF je dodeljeno 2,7 miliona evra uz obavezu da kompanija zaposli 370 novih radnika do kraja 2025. godine i u istom periodu uloži najmanje 6,8 miliona evra. Od ukupnog iznosa investicije, najmanje četvrtina mora da bude finansirana iz sopstvenih izbora, odnosno ne sme da sadrži bilo kakvu državnu pomoć.

ZF već dobio više od 25 miliona evra subvencija

ZF je i u toku 2019. i 2020. godine dobio 25,6 miliona evra državne pomoći.

Za izgradnju i opremanje proizvodnog pogona u Pančevu 2019. godine kompanija je dobila državne podsticaje u iznosu od 19,6 miliona evra.

Naredne, 2020. godine, dobio je šest miliona evra državnih subvecija za izgradnju centra za inženjering u postojećem proizvodnom pogonu u Pančevu.

ZF je u Srbiji osnovan u martu 2018. godine i deo je ZF grupacije.

Kompanija je u Srbiji u januaru 2022. godine, kada je podnela prijavu za dobijanje državne pomoći, imala 1.143 zaposlena radnika.

ZF grupacija poseduje pogone za prizvodnju automobilskih proizvoda širom sveta i u 2021. godini je ostvarila procenjeni konsolidovani prohod od 38,3 milijardi evra i zapošljavala je više od 157.000 radnika.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.