Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novi ultrazvučni aparat za dečije odeljenje pančevačke bolnice - | K-013 Portal

Novi ultrazvučni aparat za dečije odeljenje pančevačke bolnice

Dečije odeljenje Bolnice u Pančevu dobilo je ultrazvučni aparat koji je smešten u jednoj od ordinacija na tom odeljenju.

Dosadašnji ultrazvučni aparat star je više od 25 godina i za njega više nema rezervnih delova. Na ovom odeljenju godišnje se obavi od 2.500 do 4.500 pregleda.

Dr Slobodan Prodanović, pomoćnika direktora za internističke grane i načelnika dečijeg odeljenja bolnice kaže da im ovaj aparat puno znači jer će na njemu moći da se rade pregledi i centralnog nervnog sistema i srca. 

- To ranije nismo mogli da radimo na našem odeljenju nego smo ga delili sa internistima i radiolozima. Sada ćemo moći sve u okviru naše kuće da završimo, kaže dr Prodanović.

U pitanju je potpuno nov aparat za čiju nabavku je sredstva obezbedila Pokrajina. 

- Prvi put posle dužeg vremena dobijamo nešto što nije donacija dobrih ljudi i privatnika, nego se i država setila nas pa smo dobili aparat. Mi imamo potrebe za drugim aparatima, za limfosternim pumpama, za aspiratorima, ali ovog momenta je ultrazvučni aparat bio najpreči. Pokrajinska vlada nam je izašla u susret i veoma smo joj zahvalni jer ćemo sada sve moći da obavimo u ovoj zgradi, nećemo morati da nosimo bebe na ultrazvuk u drugu zgradu, kaže dr Prodanović.

Na dečijem odeljenju radi dovoljan broj stručnjaka za rad na aparatu.

- Da nije tako ne bismo ni tražili aparat. U ovoj zgradi se godišnje obavljalo oko 2.500 do 4.500 pregleda, u zavisnosti od godine, ali u tom broju nisu pregledi koji su obavljani van zgrade, tako da će ubuduće taj broj svakako biti mnogo veći. Pošto je potpuno nov aparat, malo je složeniji od dosadašnjih, pa je potrebno malo vremena lekarima da se nauče na njega, saznajemo od dr Prodanovića.

Lekari se već obučavaju za rad na novom aparatu, obučavaće se i za vreme praznika, tako da se na dečijem odeljenju nadaju da će već u prvoj polovini januara da ga koriste u punoj meri.

(V.J.P. / pančevo.mojkraj.rs)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.