Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OCD KAREJA: Od prekršajnih prijava i naslovne strane NIN-a do treće publikacije i prvog međunarodnog projekta - | K-013 Portal

OCD KAREJA: Od prekršajnih prijava i naslovne strane NIN-a do treće publikacije i prvog međunarodnog projekta

ocd kareja, pancevo

Organizacija civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja tokom 2022. godine u skladu sa svojim programskim i statutarnim opredeljenjem nastavila je sa antikorupcijskim aktivnostima pokušavajući da ih podigne na viši nivo

„Aktivnosti koje smo tokom cele godine samostalno (vanprojektno) preduzimali, doprinele su da Kareja čvrsto stoji na tlu Srbije kao organizacija koja deluje na nacionalnom nivou. Naravno, ni korupcijska zbivanja u našem kraju nismo zanemarili“, navodi se u godišnjem izveštaju Kareje, a prenosi portal PANpress.

Među brojnim aktivnostima, iz Kareje izdvajaju promociju monodrame „Vedeta“ koja je snimljena 2021. godine, projekat „Antikorupcijski osvrt na četiri grada, Pančevo, Čačak, Leskovac i Novi Pazar“, projekat posvećen desetogodišnjci od osnivanja Radne grupe MUP-a za 24 sporne privatizacije, čiji su rezultati objavljeni u publikaciji „Deset godina zablude i istine o Radnoj grupi MUP-a“. Kareja je prošle godine postala i deo Neformalnog Regionalnog antikorupcijskog konzorcijuma Zapadnog Balkan RACC WB – Banja Luka, Tirana, Skoplje, Pančevo, i nastavila aktivnosti u okviru Autohtone škola vladavine prava – Kukulovce, osnovane 2020. godine.

Predstavnici organizacije izabrani su za članstvo u Radnoj grupi za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2023-2028. godine i pratećeg Akcionog plana, koja još nije počela sa radom. Takođe, Karejini aktivisti bili su tokom cele prošle godine angažovani u vezi sa Nacrtom zakona o unutrašnjim poslovima. Učestvovali su na svim konsultacijama, i dali najveći broj primedbi, a jedna njihova primedba u vezi sa zakonskim osnovom za primenu biometrijskog nadzora je prihvaćena i uvrštena u novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji je kasnije povučen iz procedure.

Prošle godine realizovana je i Karejina ideja o otvaranju Medijskog skloništa u Pančevu, koje je postalo mesto susreta i saradnje medija i organizacija civilnog društva. Predstavnici Kareje bili su aktivni u Pančevu, kroz aktivnosti u vezi sa izmeštanjem autobuske stanice iz centra Pančeva kod „Buvljaka“, i učešćem na gradskim javnim raspravama. Godina je obeležena i početkom prekršajnog postupka za kativiste Kareje, za navodne prekršajne iz prethodne godine.
Krajem jula aktivista Kareje Siniša Janković dao je intervju za NIN, koji je dospeo na naslovnu stranu sa naslovom „Vlast ima bolji odnos sa kriminalcima nego sa poštenim policajcima“, na koji je reagovao i MUP.

I ove godine organizacija je obeležila Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. decembar, nizom aktivnosti – od Otvorenog pisma direktoru RTS-a, zbog neizveštavanja o političkoj korupciji, do tribine održane u Pančevu „Politička korupcija u Srbiji fundirana litijumom“. U 2022. godini ustanovljena je i Karejina antikorupcijska Povelja, a prvi laureat nagrade je Podrinjski antikorupcijski tim PAKT Loznica, za izuzetan doprinos u borbi protiv političke korupcije u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.

Na kraju godine, Kareji je odobren projekat podržan od strane Fonda za Zapadni Balkan (FWB), u kojem su partneri sa organizacija civilnog društva ACER Tirana Albanija i COHU NGO Priština Kosovo.

Iz Kareje zahvaljuju svim ljudima koju su im pomogli u realizaciji aktivnosti, medijima koji su izveštavali o njihovim aktivnostima, kao i organizacijama civilnog društva iz Novog Sada, Beograda, Loznice, Čačka, Novog Pazara, Niša,

Leskovca, Vranja, Pančeva i drugih mesta, a posebno Incijativi Odbranimo Teslu, koja im je u svim aktivnostima, kako navode, pružila nesebičnu podršku.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.