Održana konferencija o socijalnom preduzetništvu u Pančevu
konferencija o saocijalnom preduzetništvu

Održana konferencija o socijalnom preduzetništvu u Pančevu
montekristo 0507


Socijalno preduzetništvo predstavlja podršku i pomoć zajednici ili osetljivim društvenim grupama. Socijalni preduzetnici dokazuju da finansijski uspeh može da uklljuči i odgovorno ponašanje prema društvenoj zajednici i životnoj sredini.

U Pančevu je 23. novembra „Centar za edukaciju I transparentnost“ organizovao konferenciju, tokom koje je otvorena diskusiju o Nacrtu zakona o socijalnom preduzetništvu, kao i konceptu socijalnog poslovanja.

Među učesnicima bila je i Dina Rakin direktorka Koalicije za razvoj solidarne ekonomije koja je objasnila šta je to socijalno preduzetništvo i koji je cilj Zakona o njemu:

“Kako je tema marginalizacije i nezaposlenosti veoma zastupljena na svakom nivou i nema održivog načina njihovog rešavanja, i lokalno i globalno, institucije su se u nekom momentu zainteresovale da reše problem isključenih građana. Tako je i krenula priča o Zakonu o socijalnom preduzetništvu. Nama je važno da naglasimo, kroz čitav proces, da se socijalno preduzetništvo ne bavi isključivo marginalizacijom, ono se zapravo bavi održivim poslovanjem i razvojem održivih zajednica. U tom slučaju, kada pričamo o poslovanju, razmišljamo, pre svega, o solidarnosti, razmišljamo o resursima određene zajednice koji se ne eksploatišu nego se iznova stvaraju, tako da socijalno preduzetništvo obuhvata i socijalne usluge i ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa, ali i modele održivog poslovanja, ono što je poznato kao poslovanje sa uticajem. Ovo je holistički pristup razvoja nekih proizvoda, usluga i rešavanju određenih problema, da kada radimo imamo što manje štetan uticaj na sredinu, a ukoliko je moguće da čak imamo pozitivan uticaj.

Mnoge evropske države su usvojile sličan zakon tako što su se i bavile samo jednim aspektom – pitanjem zapošljavanja marginalizovanih grupa, mi želimo da odemo i korak dalje i obuhvatimo i ostale aspekte.

Na terenu smo prepoznali preduzetnike, udruženja i zadruge koje deluju u ovom sektoru, da bi bila šteta shvatiti ih samo kao aktere u zapošljavanju.“

Najavljeno usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu bi trebalo da   pomogne dugoročno nezaposlenim, žrtvama nasilja, osobama s invaliditetom, beskućnicima, povratnicima sa odsluženja kazni i drugim osetljivim grupama građana da lakše dođu do posla, kao i da se postavi osnov za dalji razvoj solidarne ekonomije u zemlji. 

Na konferenciji su kao panelisti učestvovali Slađana Radenković iz udruženja distrofičara južnog Banata, Marina Kurilj iz udruženja “Na pola puta” i Saša Janković iz socijalnog preduzeća “Pro Pozitiv”. Oni su sa okupljenima podelili svoja iskustva i prakse u naporima da deluju društveno odgovorno kao organizacije,

Cilj konferencije i diskusije o ovom konceptu je uključenost i informisanje građana o njegovom postojanju i izazovima u usvajanju Zakona o socijalnom preduzetništvu.

Bonus video: K-013 Live, konferencija i panel:

K-013 LIVE: Konferencija o solidarnoj i socijalnoj ekonomiji u Pančevu

K-013 LIVE: Konferencija o solidarnoj i socijalnoj ekonomiji u Pančevu. Udruženje "CETRA" Pančevo. LiveStream događaja info 0677234433 #Pancevo #k013 #live

Posted by K-013 Online on Tuesday, November 23, 2021

K-013 LIVE: Konferencija o solidarnoj i socijalnoj ekonomiji u Pančevu

K-013 LIVE: Konferencija o solidarnoj i socijalnoj ekonomiji u Pančevu. Panel diskusija - Udruženje "CETRA" Pančevo. LiveStream događaja info 0677234433 #Pancevo #k013 #live

Posted by K-013 Online on Tuesday, November 23, 2021


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble