Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevac Ilija Serafimović je najbolji kompozitor šahovskih problema na svetu: „Draž je u stvaranju nečega što niko pre vas nije” - | K-013 Portal

Pančevac Ilija Serafimović je najbolji kompozitor šahovskih problema na svetu: „Draž je u stvaranju nečega što niko pre vas nije”

ilija serafimovic, sah

Ilija Serafimović, 17-godišnji učenik pančevačke Gimnazije "Uroš Predić", već je četiri puta osvojio titulu najboljeg mladog kompozitora šahovskih problema na svetu u kategoriji do 23 godine, a ove jeseni će se i peti put takmičiti.

Iako mu danas sjajno ide, kako komponovanje, tako i rešavanje šahovskih problema ljubav prema sportu se rodila tokom bezazlenih partija protiv deke i tate, koji tada sedmogodišnjeg dečaka nisu puštali da pobedi.

"U šahu mi se najviše svidelo to što ova igra pruža neograničene mogućnosti kombinovanja. Od samog početka me ni tata, ni deda nisu puštali da pobedim, što me je teralo da ih što pre nadmašim", ističe Serafimović za Euronews Srbija.

Od prvog razreda osnovne škole počeo je da igra na turnirima. U redovnom šahu bio je kadetski prvak Vojvodine - prvi put sa osam godina.

"U lepom sećanju mi je ostalo upoznavanje sa drugim gradovima i druženja sa vršnjacima na takmičenjima", navodi on.

Na prvom takmičenju u rešavanju šahovskih problema učestvovao je sa devet godina. Iako tada nije briljirao, opazio ga je velemajstor u rešavanju i komponovanju šahovskih problema, Marjan Kovačević i pozvao ga na sekciju pri Akademiji ŠK "Beograd".

"Tamo sam otkrio svu lepotu problemskog šaha, što me je opredelilo da mu se u potpunosti posvetim. Naučio sam da osim rešavanja postoji i kompozicija. Posebna draž komponovanja je u stvaranju nečeg što niko pre vas nije napravio", objasnio je srednjoškolac.

U kompoziciji šahovskih problema, slao je radove na brojne juniorske i seniorske turnire, većinom u inostranstvu.

Do sada ima 78 objavljenih problema, 69 nagrađenih.

Prvi problem mu je objavljen sa nepunih deset godina u listu "Politika", a nakon toga njegove kompozicije izlazile su u raznim časopisima o problemskom šahu, širom sveta. Tri puta je pobeio na seniorskim turnirima u šahovskoj kompoziciji.

U svetu problemskog šaha glavna manifestacija je Kongres svetske federacije za problemski šah koji se održava jednom godišnje. Tokom Kongresa održava se Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema, kao i takmičenja u komponovanju.

Šta je problemski šah?

Problemski šah, odnosno, šahovska kompozicija je samostalna oblast šaha koja se bavi šahovskim problemima.

Šahovski problem je vrsta zadatka koji čine: pozicija, uslov i rešenje. Primenjuju se uobičajena pravila šaha, osim ako nije posebno naglašena izmena nekih pravila.

Pored rešavanja, Ilija Serafimović prvenstveno sam pravi nove kompozicije, odnosno zadatke.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.