Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVAC Robert Resanović dobitnik priznanja Ruske Federacije - | K-013 Portal

PANČEVAC Robert Resanović dobitnik priznanja Ruske Federacije

robert resanovic, pancevo

Gramatu Ministarstva odbrane i odlikovanje Saveza ruskih desantnika Resanović je pre svega zavredeo radom na knjizi „Bitka za Pančevo oktobra 1944”, koja je objavljena na srpskom i ruskom jeziku.

Predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija” iz Pančeva Robert Resanović odlikovan je gramatom za lični doprinos jačanju međunarodne boračke saradnje i razvoj prijateljskih odnosa između bratskih naroda Rusije i Srbije Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koju je potpisao predsednik Javnog saveta pri ministarstvu P. N. Gusev. Savez ruskih desantnika takođe je Resanoviću dodelio počasnu gramatu sa medaljom za plodnu i aktivnu boračku saradnju „General armije Margelov”, veliki lični doprinos razvoju javne diplomatije, jačanju prijateljstva Rusije i Srbije. Ova priznanja Pančevac Robert Resanović je zavredio pre svega zbog istraživačkog rada i objavljivanje knjige „Bitka za Pančevo oktobra 1944”, koja je osim srpskog doživela i izdanje na ruskom jeziku.

Knjiga je približila javnosti istorijske činjenice – ko su ljudi koji su dali život za oslobođenje Pančeva, ko ih je predvodio, pa i zašto se gradom uzdižu spomenici sa crvenom petokrakom, kroz do sada nedostupnu arhivsku građa Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije, izveštaje naređenja, mape i šeme položaja, imena svih poginulih vojnika. Nakon tri godine istraživanja, najbolje istorijske činjenice, ukoričene su u istorijski dokument, koji u celosti opisuje kako su snage 49. Gardijske streljačke divizije, 6. oktobra 1944. godine, rame uz rame sa jugoslovenskim partizanima, oslobađali grad od nacističkog terora i to pod komandom mladog generala Vasilija Filipoviča Margelova, potonjeg legendarnog komandanta vazdušno-desantnih snaga. Njemu u čast, na inicijativu „Slovenske unije” jedan trg u Pančevu nosi ime slavnog sovjetskog i ruskog generala Margelova, kao drugi trg u svetu i prvi s tim imenom izvan Ruske Federacije, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prihvatilo je inicijativu „Slovenske unije” i donelo rešenje o podizanju spomenika generalu Margelovu na istom trgu.

„Istakao bih izuzetnu saradnju sa Centralnim arhivom Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koji mi je izašao u susret i ustupio vrednu istorijsku građu, kako bi knjiga bila potkrepljena do sada nedostupnim prvim redom dokumenata. Počastvovan sam i ponosan dobijanjem ovako visokih priznanja”, napominje za „Politiku” Robert Resanović, koji je već odlikovan medaljom Velikog otadžbinskog rata Saveza veterana Rusije, a Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija” primilo zahvalnicu Izaslanstva odbrane Ruske Federacije u Republici Srbiji.

Na inicijativu „Slovenske unije”, trg na početku ulice kojom je Crvena armija ušla u oslobođenju Pančeva, nosi ime slavnog sovjetskog i ruskog generala Margelova, kao drugi trg u svetu i prvi sa tim imenom izvan Ruske Federacije, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Republike Srbije, prihvatilo je i inicijativu društva, donoseći rešenje o podizanju spomenika generalu Margelovu na istom trgu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.