Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevačka "Higijena" nagrađena za upravljanje biootpadom - | K-013 Portal
jkp higijena pancevo, biootpad

Pančevačka "Higijena" nagrađena za upravljanje biootpadomPančevačko Javno-komunalno preduzeće “Higijena” jedno je od sedam nagrađenih timova u inovacijama za efikasnije upravljanje biootpadom u Srbiji. Oni su prepoznati kao uspešni inovatori koji su u praksi sproveli rešenja za ponovnu upotrebu biorazgradivog otpada. Projekat su podržali Švedska vlada, program Ujedinjenih nacija za razvoj kao i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pre godinu i po dana 390 domaćinstava u Gornjem gradu u Pančevu dobilo je kante za razvrstavanje otpada: zelenu - za kućni i plavu - za ambalažni otpad. Od toga je njih 250 dobilo i kompostere, kao treću posudu za biorazgradivi kuhinjski i baštenski otpad.

Među domaćinstvima koji su prihvatili da učestvuju u projektu je i porodica Markov, kojima su zaposleni u Higijeni objasnili kako se pravilno pravi kompost koji kasnije mogu da koriste kao prirodno đubrivo u svojoj bašti.

"Imam baštu volim cveće tako da sada imam i đubrivo za to. U komposter može sve od ostataka voća, povrća, kartoni za jaja, lišće. Navikli smo da odvajamo otpad, kada bi svi to radili grad bi bio čistiji", rekla je Slavica Markov.

Ideja je da se što više biorazgradivog otpada iskoristi umesto da završi na deponiji.

U kantama koje su podeljene ugrađeni su i čipovi kako bi se videlo koliko su ljudi zaista odvajali otpad.

"Projekat je jako dobar zato što pomaže i u cirkularnoj ekonomiji. Sve ono što možemo ponovo da preradimo ne završava na deponiji. Znamo da skoro trećina zapremine deponije sadrži reciklažne materijale tako da na ovaj način štedimo i resurse i energiju. Dobro je što ćemo konačno imati i sliku koliko jedno domaćnistvo stvara komunalnog otpada zato što su sve kante sa čipovima i sve se meri", objasnio je direktor JKP "Higijena" Mišo Marković.

Projekat će biti nastavljen, a isporuka kompostera će planski biti ponuđena domaćinstvima i u ostalim delovima grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.