Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevački srednjoškolci na praksi u Petrohemiji - | K-013 Portal

Pančevački srednjoškolci na praksi u Petrohemiji

praksa u petrohemiji, petrohemija pancevo

Od ponedeljka 4. oktobra učenici Mašinske škole u Pančevu kreću u Petrohemiju na praktičnu nastavu po modelu dualnog obrazovanja. Mašinska škola do sada je potpisala ugovore o dualnom obrazovanju sa više od 20 preduzeća i u tome je među vodećim u Srbiji.

Učenici Mašinske škole u Pančevu kreću na praktičnu nastavu, gde će imati priliku da uče kroz rad u okviru programa dualnog obrazovanja. Petrohemija je 22. kompanija koja je potpisala ugovor o dualnom obrazovanju sa Mašinskom školom.

"Mi smo imali višedecenijsku saradnju sa Petrohemijom. Ja, kao nekadašnji učenik Mašinske škole, dolazio sam ovde na praksu. To se u jednom trenutku prekinulo, ali evo sada se vraća i to na zavidnom nivou", kaže Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole, Pančevo.

Osmoro instruktora obučeno je za rad sa decom. U Petrohemiju će dolaziti đaci koji pohađaju smerove bravar zavarivač i operater mašinske obrade, a od sledeće godine pridružiće im se i tehničari mehatronike.

"Poznato je da su ti kadrovi deficitarni na tržištu i ako se takav trend nastavi imaćemo, ne samo Petrohemija, nego i druge firme ozbiljan problem da obezbede kvalitetne kadrove za održavanje svojih procesa. Petrohemija zaista podržava proces dualnog obrazovanja I želi da to unapredi jer u tome prepoznaje svoj interes", kaže Velimir Unković, direktor HIP Petrohemije.

"Svake godine sve je veće interesovanje, i učenika i privrednih subjekata za dualno obrazovanje. Pošto u Pančevo dolazi sve više novih industrijskih subjekata, a domaći postaju sve značajniji i rastu. Tu imamo i privatne poslodavce koji ulaze u sistem dualnog. Nadamo se da će to sve doprineti da Pančevo bude industrijski centar sa kvalitetnom radnom snagom", kaže Marko Ćulibrk, direktor RPK Pančevo.

U ovoj školskoj godini, u sistemu dualnog obrazovanja je više od 220 učenika pančevačkih srednjih škola.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.