Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Kako pojednostaviti komplikovano uvođenje gasnog priključka u Pančevu? - | K-013 Portal

PANČEVO: Kako pojednostaviti komplikovano uvođenje gasnog priključka u Pančevu?

uvodjenje gasa, gasni prikljucak, pancevo, kako se prikljuciti na gas

Kako uvesti gasni priključak u Pančevu, šta je sve potrebno i koje korake treba preduzeti pročitajte u nastavku teksta: 

1. Početi tokom zime da bi ste se priključili do naredne zime

2. U Srbijagasu dobijate spisak potrebne dokumentacije, koju treba da pribavite

3. Objekti kroz koji prolazi gasna instalacija moraju biti ozakonjeni. Voditi računa koga angažujete od geodeta. Znaju da rade ozakonjenje već ozakonjenog objekta. Treba biti obazriv.

4. Prilikom predaje sve potrebne dokumentacije poptisuje se ugovor. Može uplata odmah ili na 36 rata. Cena je ista ( oko 750e). Za subvencionisanje od strane Grada neophodna je uplata u celosti (retko ko dobije novac od Grada). Ukoliko potpišete ugovor na 36 rata, odmah plaćate iznos pdv-a od 15.288,60din i prvu ratu (ukupno 17.412din), a 74.319,6 din u narednih 35 meseci.

5. Kada pribavite svu dokumentaciju, i predate u Srbijagas, čekate da neko od inženjera izađe na teren i odredi mesto za merni set. U cenu priključka spada do 20m cevi od ulice do mernog seta. Obično to ne kažu.

6. Nakon određivanja mesta mernog seta, čeka se izvođač Srbijagasa da uradi priključak (cevku).

7. Kada se uradi priključak, može da se angažuje projektant unutrašnje gasne instalacije. Proveriti kada projektant može da završi projekat, jer izrada može da traje od 1 dana do preko 2 nedelje.

8. Kada projektant uradi projekat, elektronskim putem šalje u Gradsku upravu na saglasnost. Plaćaju se takse oko 9500din. Gradska uprava drži projekat do 8 dana, i daje saglasnost.

9. Kada se dobije saglasnost Gradske uprave, projektant štampa projekat u 2 primerka, gde 1 primerak predajete u Srbijagas. Srbijagas tom prilikom daje zeleni karton i kaže da će vas pozvati za 2-3 dana da preuzmete merni set.

10. Kada preuzmete merni set, možete da angažujete izvođača za unutrašnje instalacije. Cena materijala se stalno menja, i cene izvođača se razlikuju. Neki od zaposlenih iz Srbijagasa takođe izvode radove, ali imajte na umu da vam to neće ubrzati proceduru priključenja.

Cene su sledeće: bakarne cevi 20-30e/m (sa ugradnjom), montaža kotla 60-100e, instalacija ventila i cevi u kotlarnici 100-150e. Tražite bar dve ponude, cene variraju.

11. U međuvremenu možete kupiti gasni kotao, u skladu sa kvadraturom koju planirate da grejete. Za grejanje na radijatorsko grejanje treba uzeti običan kotao, a ko ima podno grejanje može da uzme kondezacioni.

Skoro sve manje firme u Pančevu prodaju kotlove za keš, jedino veće firme (imaju predstavništvo u Pančevu) daju na odloženo. Pored kotla, neophodan je i sobni termostat za regulisanje grejanja. Postoje i bežični, da se ne provlači kabl od kotla do sobe, a neki imaju i mogućnost instaliranja aplikacije za upravljanje termostatom preko mobilnog telefona. Cene bežičnih termostata su 50-60e.

12. Kada izvođač radova izvodi radove, obratite na cevi u samojoj kotlarnici da ne koristi uže, jer vam smajuje protok grejanja. Izvođaču sa iskustvom dovoljno je da za 1 dan izvede radove za kuću.

13. Posle izvođenja radova, neophodno je da se uradi uzemljenje gasne instalacije, izvrše merenja, i potpiše elektroinženjer. Cena je oko 50e. Morate da imate slobodnu utičnicu za gasni kotao.

14. Kada završite sve radove, potrebno je da se popuni zeleni karton, koji popunjava mašinski inženjer. Neki projektanti to uračunaju u cenu projekta (cena projekta oko 100e), a neki izvođači vam uzmu dodatnih 30-40e. Uz zeleni karton se predaje i atesti. Vaše je samo da imate atest kotla i uzemljenja, a ostalu dokumetaciju vam obezbeđuju projekat i izvođač.

15. Zeleni karton i ateste pretajete u Srbijagas, gde posle čekate tehnički pregled inženjera iz Srbijagasa. Za tehnički pregled čeka se 2-3 nedelje, sve zavisi od broja predmeta.

16. Nakod izlaska komisije, i odobrenja da koristite gas, možete da angažujete ovlašćenog servisera za kotao koji ste kupili. Puštanje kotla i podešavanje termostat se kreće od 30-50e, sve zavisi od servisera. Neki serviseri u Pančevu naplaćuju čak i dolazak na kućnu adresu od 10e.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.