Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Medijska scena je oslabljena, a profesionalni novinari proganjani - | K-013 Portal

PANČEVO: Medijska scena je oslabljena, a profesionalni novinari proganjani

pancevo si ti, novinari, pancevo

Na okruglom stolu u Medijskom skloništu Pančevo diskutovalo se o bezbednosti novinara u lokalnoj sredini, o iskustvima sagovornika o ličnoj bezbednosti i slobodi izražavanja, kao i reagovanju nadležnih institucija u slučajevima gde je bezbednost novinara ugrožena

Medijska scena u južnom Banatu danas maltene ne postoji, ona je oslabljena i nekoherentna, a novinari koji izveštavaju profesionalno često se nalaze na udaru vlasti i glasnogovornika tog režima. Ovo su samo neki od zaključaka Okruglog stola posvećenom bezbednosti novinara i medijskim slobodama održanog 21. juna 2022. godine u prostorijama Medijskog skloništa Pančevo, a na njemu su o svojim iskustvima govorili Slobodan Dukić, novinar iz Kovina i Nenad Živković, novinar iz Pančeva, piše Pančevo Si Ti, a prenosi Cenzolovka.

Okupljenima se najpre obratio Miroslav Todorović ispred udruženja Omnibus, koje je ujedno bilo i organizator ovog događaja, rekavši da, iako nema direktnih napada na novinare u južnom Banatu, senka nad profesijom svakako postoji. Na njegove reči nadovezala se Ljiljana Spasić iz Građanske akcije Pančevo koja je na ovom dešavanju bila u ulozi moderatora.

– Srbija nije demokratska i pravno uređena zemlja i građani ovde teško dolaze do pravih informacija. Građani Kovina i Pančeva, kao i svih okolnih i manjih mesta, imaju isti interes kao i građani Njujorka da saznaju šta se u njihovom okruženju zbiva, ali teško dolaze do pravovremenih i tačnih informacija. To je zato što živimo u periodu legalizovanog nasilja kojem su posebno izloženi novinari koji se bave delikatnim temama, kao što je, na primer, suočavanje sa prošlošću – istakla je Spasićeva i upitala Slobodana Dukića da li se on oseća bezbedno u svojoj sredini.

– Prošao sam put od novinara „velikih” novina, budući da sam svojevremeno bio dopisnik ljubljanskog Dela i Blica, do novinara sa sela pošto živim u Šumarku. Iz Beograda sam bio prinuđen da pobegnem u Deliblatsku peščaru jer su me pratili na svakom koraku. Recimo, izveštavao sam sa suđenja povodom Đinđićevog ubistva i iza staklene barijere stajali su Zvezdan Jovanović i Legija, a tik iza njih bio je Toni Cenić, dečko koji se sa mojom ćerkom sprijateljio šetajući psa po naselju. Ispostavilo se da je taj momak angažovan od strane Državne bezbednosti da me prati, a kako je sa mojom ćerkom bio blizak i dolazio nam u kuću, u jednom trenutku sam primetio da je nestala moja novinarska dokumentacija i ušteđevina – tvrdi Dukić.

Opširnije na ovu temu pročitajte OVDE



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.