Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Produžava se popis stanovništva - | K-013 Portal

PANČEVO: Produžava se popis stanovništva

Popis stanovništva biće produžen za jedan do maksimalno sedam dana u pojedinim gradovima u kojima nisu popisani svi građani, rečeno je za RTS u Republičkom zavodu za statistiku.

Popis stanovništva biće produžen za jedan do maksimalno sedam dana u pojedinim gradovima u kojima nisu popisani svi građani, rečeno je za RTS u Republičkom zavodu za statistiku.

Gradovi u kojima će biti produžen popis su Užice, Valjevo, Smederevo, Pančevo, Šabac, Novi Sad, Subotica i pojedine opštine u Gradu Beogradu.

"Jedina prava mera u ovom momentu koliko je ostalo do kraja popisa su zapravo nepopisani kućni brojevi zato što je to stvar koju možemo da merimo za razliku od toga što broj stanovnika ne možemo, to je onaj broj koji treba da utvrdimo", rekao je za RTS pomoćnik direktora RZS Petar Korović.

Prema njegovim rečima, ostalo je nepopisano oko 85.000 kućnih brojeva i na osnovu toga je procena da je oko 200.000 stanovnika ostalo nepopisano.

"U Beogradu imamo završen Sopot, Lazarevac, Barajevo, da bismo završili Mladenovac primera radi treba nam još jedan dan, a da bismo završili Zvezdaru treba nam šest dana, to su procene na bazi kojih smo mi doneli odluku o produženju roka popisivanja", rekao je Korović.

U zavisnosti od opštine do opštine popis će trajati od jedan do sedam dana.

"Nećemo popis produžavati preko sedam dana, počev od sutra", istakao je pomoćnik direktora RZS.

Do 30. oktobra popisano je više od 6.300.000 stanovnika, 2.400.000 domaćinstava i oko 3.400.000 stanova.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nekoliko desetina građana odbilo je da učestvuje u popisu.

Zakon nalaže da oni koji odbiju da budu popisani mogu da budu kažnjeni od 20.000 do 50.000 dinara, a odluku o tome donosi Prekršajni sud.

U prvim danima novembra biće organizovano telefonsko dežurstvo u Republičkom zavodu za statistiku i u svim jedinicama lokalne samouprave, kako bi građani koji iz bilo kog razloga nisu popisani mogli da se jave dežurnom popisivaču radi popisivanja, saopštava RZS.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.