Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: "Sova" spremna za let - | K-013 Portal

PANČEVO: "Sova" spremna za let

sova, utva pancevo, avion

U godini kada obeležava 85 godina rada, ispod čekića „Utva avio-industrija” u Pančevu, izlazi jednomotorni avion „sova”, proizvod domaće pameti, spreman za uzlet na domaće i inostrano tržište.

Reč je o jednomotornoj letelici, niskokrilcu, četvorosedu sa najmodernijom digitalnom opremom za letove u svim uslovima, danju i noću, namenjenoj obuci, selekciji pilota, sportskom i turističkom letenju, za avio-taksi i panoramsko razgledanje, izviđanje, snimanje pa i da ponese lakše naoružanje.

Od ideje iz 2015. godine, kada je napravljen model makete u razmeri 1:1, analiza, proračuna i paralelno stvaranja prototipa, stručnjaci „Utve” radili su tri godine da bi se ušlo u zemaljska ispitivanja, a juna 2018. realizovan je prvi probni let. Modernizovani su svi sistemi, dok sama struktura aviona nije mnogo promenjena u odnosu na „utvu 75”, osim u delu kabine, da bi se zadovoljila bolja ergonomija i nivo bezbednosti, potrebni za moderni civilni avion.

„Završili smo letna ispitivanja i možemo da kažemo da smo na pragu sertifikata Direktorata civilnog vazduhoplovstva, ali i sertifikata projektne organizacije, što znači da su svi naši proizvodi u skladu sa svetskim vazduhoplovnim standardima. Ispitivanja su rađena od nule, kao da „utva 75” nije postojala, kao i neka koja ranije u Srbiji nisu sprovođena na ovakvom tipu aviona. Ispitivana je bezbednost na malim visinama i pri gubitku uzgona. Ostvareno je preko od 250 letova i više od 300 sati letnih ispitivanja, što je standard”, kaže Aleksandar Petrović, rukovodilac Razvoja i projektovanja u „Utvi avio-industrija”.

On dodaje da je reč o letelici opremljenoj savremenom avionikom, što rezultira manjom bukom i vibracijama u kabini, mnogo boljim komforom za posadu i putnike, uz smanjenje potrošnje goriva i samim tim povećanim doletom aviona i brzinom u horizontalnom letu. „Da bismo sve to postigli morali smo da uspostavimo sistem unutar fabrike, iz kojeg su se rodile projektna organizacija i procedure sa odeljenjem letnih ispitivanja, a imamo i odličnu saradnju sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, koji sve naše zahteve rešavaju takoreći u danu. Pojačali smo se kadrovski, a pored iskusnih stručnjaka, sve više imamo mladih koji dolaze direktno sa fakulteta. Stalno nam je otvoren i konkurs za prijem vazduhoplovnih inženjera, koji kod nas, imaju priliku da rade na projektovanju i razvoju celog aviona.

Program 41M poznatiji kao „sova” vredan je milion dolara, a finansiran je od strane državnog preduzeća Jugoimport SDPR, koje je od 2017. vlasnik 96 procenata kompanije. Avion „sova” sertifikovan je po civilnim procedurama koje su rigoroznije od vojnih, i okrenut je ka civilnom tržištu, ali ga može koristiti i vojska za primarnu obuku pilota. Interesovanja ima u Srbiji, i u inostranstvu, a najviše iz zemalja regiona.

„U zemlji postoji tržište i mahom su to škole letenja i aero-klubovi koji sada koriste avione prosečno stare 40 godina. Kupovinom našeg aviona, dobija se nov avion, pre svega jeftiniji za održavanje. Takođe, privatnim licima, koji putuju regionalno, ovo bi mogla biti zanimljiva letelica, jer se sa jednim natakanjem goriva može se preći oko 600 kilometara”, napominje Aleksandar Petrović, rukovodilac Razvoja i projektovanja u pančevačkoj Fabrici aviona „Utva”.

Ovde se razvija i prototip žirokoptera, zanimljive i specifične letelice, koja poleće i sleće sa piste od nekoliko desetina metara, sličnog sa helikopterom, jer može da uzleti i sleti iz mesta.

„Naš zadatak je bio da napravimo preliminarni projekat, analizu, iznađemo neka projektna rešenja i poboljšamo sisteme i započeli smo serifikaciju letelice sa Direktoratom za civilno vazduhoplovstvo, koja bi trebalo da traje dve do četiri godine. Istovremeno aktuelna je faza nalaženja investitora za finansiranje projekta”, kaže Aleksandar Petrović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.