Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pobunjena radionica kritičkog čitanja u Pančevu - | K-013 Portal

Pobunjena radionica kritičkog čitanja u Pančevu

radionica, citanje, pancevo

Udruženje Pobunjene čitateljke raspisalo je poziv za projekat “Pobunjena radionica kritičkog čitanja” putem kojeg će tinejdžerke i tinejdžere (od 13 do 18 godina) čitati i analizirati savremena dela književnosti za mlade.

Radionica će trajati dva dana, 17. i 18. septembra u Gradskoj biblioteci u Pančevu, tokom kojih će se razgovarati o romanima 35 kalorija bez šećera Jasminke Petrović i Krofnica Džuli Marfi. Cilj radionice je pokretanje diskusija o temama koje su bliske generaciji učesnika i učesnica, kao i stvaranje slobodnog prostora za alternativna čitanja među vršnjacima.

“Pobunjena čitanja ne zaustavljaju se tog vikenda, budući da ćemo učesnicama i učesnicima radionice, koji budu želeli, dati mogućnost da nastave da pišu kritiku ili kritičke prikaze dela za mlade, koji će se objavljivati na našem sajtu Mini Bookvica.”, navodi Marija Božić, književna kritičarka i članica grupe Pobunjene čitateljke. - “Za sve koji su zainteresovani, a žive van teritorije Pančeva, biće pokriveni putni troškovi.”

Cilj radionice je otkrivanje književnost koja se razlikuje od standardne školske literature, ohrabrivanje mladih da preispitaju tekst koji čitaju, dekonstruišu njegovo značenje, a na kraju i da promene svoju perspektivu ili perspektivu zajednice u kojoj žive.

Projekat “Pobunjena radionica kritičkog čitanja” realizuje se u okviru projekta “Na sopstveni pogon” u saradnji sa Asocijacijom NKSS i udruženjem Elektrika Pančevo.

Prijave za učešče otvorene su do 10. Septembra, a prijavni formular i sve dodatne informacije mogu se dobiti na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Udruženje Pobunjene čitateljke postoji od 2014. godine i čine ga književne kritičarke i druge radnice i radnici u kulturi čiji se rad vezuje za odgovoran, društveno-angažovani pristup književnosti. Naše tekstove objavljujemo na portalima Bookvica i Mini Bookvica, dok često sarađujemo i sa drugim medijima. Poseban akcenat stavljamo na regionalno žensko stvaralaštvo. Osim toga, organizujemo radionice i ostale alternativne obrazovne programe u domenu kritičkog promišljanja književnosti i kulture. Misija našeg udruženja je ohrabrivanje mladih kritičarki da svojim radom istupe u javnost i intervenišu u postjugoslovenskom književnom polju koje je često pod uticajem patrijarhalnih, seksističkih i nacionalističkih obrazaca.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.