Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poljoprivredni proizvodi zadovoljavajućeg su kvaliteta - | K-013 Portal

Poljoprivredni proizvodi zadovoljavajućeg su kvaliteta

Rezultati projekta “Unapređenje kontrole kvaliteta i higijene poljoprivrednih proizvoda” na teritoriji Pančeva predstavljeni su danas u Gradskoj upravi.

Ovaj projekat je tokom 2015. godine Zavod za javno zdravlja Pančevo realizovao u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Grada Pančeva, tako što je analizirao 25 domaćinstava koja se bave proizvodnjom hrane životinjskog porekla, odnosno proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda, ali i kolača, kora i testenina na teritoriji opštine Pančevo.

Ukupno je ispitano 150 uzoraka hrane na mikrobiološku ispravnost, 49 uzoraka na fizičko-hemijsku ispravnost, 165 uzoraka sa površina i 75 uzoraka vode. Najveći broj uzoraka bio je iz grupe kolači, nekuvano mleko i sir od nekuvanog mleka.

Zadatak Zavoda za javno zdravlje bio je da uzorkuje i ispita hranu, da uzme briseve sa površine, kao i da analizira vodu koja se koristi za pripremu hrane i održavanje higijene. Tokom trajanja projekta obavljen je i sanitarni pregled lica koja posluju sa hranom.

Na osnovu obilaska domaćinstava i rezultata ispitivanja može se zaključiti da su uslovi u pogledu proizvodnje hrane uglavnom zadovoljavajući, više od polovine domaćinstava uključenih u projekat koristi i dezinficijense za održavanje higijene, centralno snabdevanje vodom imaju sva domaćinstva (21,43% gradski i 78,57% seoski vodovod). Generalno, oko 8% uzoraka mikrobiološki, odnosno fizičko-hemijski ne odgovara zahtevima pravilnika o kvalitetu hrane koja je ispitivana, i sa tim u vezi stručna lica Zavoda dala su preporuke domaćinstvima na koji način mogu unaprediti proizvodnju poljoprivrednih proizvoda.

Zavod je štampao i podelio svim domaćinstvima “Priručnik mera za poboljšanje higijensko sanitarnog stanja u objektima za proizvodnju hrane” i samolepljive nalepnice za pravilno pranje ruku sapunom i vodom za koju je proizvođačima preporučeno da zalepe pored mesta za pranje ruku.

U grupi domaćinstava uključenih u projekat, pet domaćinstava je od ranije redovno obavljalo sanitarne preglede u Zavodu za javno zdravlje Pančevo i ova domaćinstva ispunjavanju propisane zdravstvene uslove za rad registrovanih domaćinstava za proizvodnju hrane, a ostali proizvođači imali su priliku da sanitarne preglede obave u okviru ovog projekta.

Kao zaključak može se istaći da ovakav vid saradnje Gradske uprave, domaćinstava koja proizvode hranu i Zavoda za javno zdravlje Pančevo doprinosi podizanju nivoa svesti o značaju proizvodnje kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane i omogućava očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva. Iz tih razloga izuzetno je važna kontinuirana kontrola kako proizvođača, tako i hrane, te će se ova saradnja i nastaviti.

V.J.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.