Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prigovor stanara: Traži se hitna sanacija ulice Marka Kraljevića i izmena saobraćajnog znaka - | K-013 Portal

Prigovor stanara: Traži se hitna sanacija ulice Marka Kraljevića i izmena saobraćajnog znaka

ulica marka kulica, marka kulica pancevo, jp urbanizam, sanacija, prigovor

Čitalac K-013 portala obratio nam se u ime stanovnika koji žive u delu ulice Marka Kraljevića od broja 2b do raskrsnice sa ulicom Žarka Zrenjanina sa molbom da objavimo njihov prigovor koji je upućen JP Urbanizam. Prenosimo u celosti:

"Deo ulice Marka Kraljevića je potpuno devastiran tokom prethodne godine teškim kamionima privatnih građevinskih preduzeća koji sav šut i građevinski otpad (koji može sadržati azbest i druge opasne materije) odvoze i bacaju na divlju deponiju koju su sami formirali, u Malom ritu, a do koje dolaze prolaskom kroz deo ulice Marka Kraljevića.



Tokom prethodne građevinske sezone uopšte nije bilo neuobičajeno da dnevno prođe i preko 30 teških kamiona (teških do 35t sa teretom). Osim potpunog uništenja asfalta koji je postao talasast, okrunjen i pun udarnih rupa, stanovnici dela ulice Marka Kraljevića ne mogu da otvore prozore ka ulici od prašine koja spada sa prikolica kamiona, da prolaze po ulici od blata koje kamioni konstantno nanose niti da bezbedno puste decu da se igraju ispred kuće. Neretko, brzina kojom kamioni prolaze nije primerena osnovnim uslovima i bezbednosti saobraćaja - što je verovatno iz njihovog ugla i logično, jer tuda prolaze upravo radi uštede na vremenu i gorivu, tj. zbog zarade (umesto odvoza šuta na gradsku deponiju).

20220206 08514625351

Divlja deponija koju su privatna preduzeća napravila je vidljiva i sa satelita preko Google map-a i njenu sanaciju će verovatno jednog dana osim zdravljem, platiti i novcem stanovnici dela ulice Marka Kraljevića ali i drugi poreski obveznici, građani Pančeva i Republike Srbije.

Što je najgore od svega, njihov prolazak je zapravo formalno i zakonit zbog toga što na početku dela ulice Marka Kraljevića postoji znak koji dozvoljava teretni saobraćaj. Naravno, znak nije postavljen da bi se zloupotrebljavao, već kako bi omogućio prolaz opravdanim korisnicima dela ulice Marka Kraljevića - firmama Strabag i Ratar AD koje u ulici imaju svoje nekretnine (i sa kojima stanovnici dela ulice Marka Kraljevića imaju korektan odnos).

20220206 08514925348

Zbog prethodno navedenog, ispred stanovnika dela ulice Marka Kraljevića podneo sam prigovor JP Urbanizam kao upravljaču puta sa hitnim zahtevom za sanaciju dela ulice Marka Kraljevića i izmenu saobraćajnog znaka. Stanovnici dela ulice Marka Kraljevića očekuju hitnu reakciju opštine grada Pančeva i JP Urbanizma po ovom pitanju jer svako odlaganje rešenja ovog problema dalje devastira javnu saobraćajnicu koju je JP Urbanizam dužan po zakonu redovno da održava i sprečava od propadanja, i za čiju saobraćajnu regulaciju su opština Pančevo i JP Urbanizam pravno i politički odgovorni građanima.

20220206 08515425347

Napominjem da su stanovnici dela ulice Marka Kraljevića u prethodnom periodu više puta kontaktirali MUP i da smo sa njihove strane imali vrlo korektnu saradnju, ali da suštinski nisu mogli da pomognu pri regulaciji saobraćaja ili sprečavanju ekološke katastrofe zbog postojanja saobraćajnog znaka kojim se dozvoljava prolaz teškim teretnim vozilima kroz ulicu.

Osim lične muke svakog od stanovnika dela ulice Marka Kraljevića, smatramo da ova priča ima i širi društveni kontekst i da je zbog toga bitno da javnost bude upoznata sa ovim ekološkim problemom koji, za razliku od nekih drugih ekoloških problema u ovom gradu, opština grada Pančeva i JP Urbanizam mogu jednostavno da reše (kako je naznačeno u prigovoru)".

20220206 12341825354



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.