Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PSCPD na prijemu kod gradonačelnika (VIDEO) - | K-013 Portal

PSCPD na prijemu kod gradonačelnika (VIDEO)

Prijem za hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva organizovan je danas u Gradskoj upravi, a članove hora dočekali su gradonačelnik Saša Pavlov i član Gradskog veća zadužen za kulturu Milenko Pavlov.

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo osvojilo je prvu nagradu i titulu laureata prvog stepena na XV Međunarodnom festivalu pravoslavnih horova „Kaložska Blagovest”, koje je održano od 23. do 28. februara u beloruskom gradu Grodno.

Pevačko društvo predstavljalo je Srbiju i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u konkurenciji 160 pravoslavnih horova, među kojima su se nalazili i najbolji horovi iz Belorusije, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Gruzije, Grčke, Poljske, Nemačke i drugih zemalja, a nastupe horova ocenjivao je međunarodni žiri, koji su činili najveći kompozitori današnjice.

Svakoj članici hora gradonačelnik Saša Pavlov je poklonio po jednu ružu, čestitajući im 8. mart, a potom je čestitao svima na izuzetnom uspehu, koje je Pevačko društvo ostvarilo na Međunarodnom festivalu pravoslavnih horova u Belorusiji rekavši da je Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo zaista brend Pančeva, jer bilo koja ustanova, institucija, sve što postoji tako dugo, kao što postoji ovaj hor, od 1838. godine, i u kontinuitetu neguje prave vrednosti i tradiciju, na jedan živi način čuva kulturnu, duhovnu, muzičku baštinu našeg naroda.

Gradonačelnik je rekao da je grad Pančevo pružio finansijsku pomoć horu kako bi otišao na ovo takmičenje, jer je samo učešće na tom festivalu veliki uspeh, u tako jakoj konkurenciji, a kamoli osvojiti prvu nagradu, i istakao je da je siguran da će Grad Pančevo uvek pomagati hor koliko je u mogućnosti.

Mr Vera Carina, horovođa Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva uručila je gradonačelniku Saši Pavlovu uramljenu fotografiju hora iz Svetouspenskog hrama i izrazila zahvalnost za prijem i podršku koju im grad pruža.

“Veliki je uspeh Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva što je i otišao, kao jedini srpski hor, u Belorusiju, ali, isto tako, i što se vratio sa nagradom. Tek kada smo se vratili, shvatili smo koliko je to veliki uspeh i zahvalni smo Gradskoj upravi, koja nam je novčano pomogla i pokrila nam troškove prevoza, koji su uvek veliki i nedostatak sredstava je često razlog zašto ne možemo da odemo na mnoge festivale i takmičenja, rekla je mr Vera Carina.

Srđan Miković, predsednik Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva gradonačelniku je uputio poziv da krajem marta prisustvuje obeležavanju 178 godina postojanja i rada Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva.

Ovom prilikom, iz svog bogatog repertoara, hor je u znak zahvalnosti izveo i tri kompozicije, među kojim “Dostojno jest’” kompozitora Bondarenka, koji je bio oduševljen njihovim izvođenjem u Rusiji.

Poslušajte i vi.

V.J.P.

{youtube}tFFQr4e0uPc{/youtube}Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.