Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Snima se film o Petru Kočiću u Narodnom muzeju Pančevo - | K-013 Portal

Snima se film o Petru Kočiću u Narodnom muzeju Pančevo

Povodom stogodišnjice smrti pisca Petra Kočića, u produkciji RTS-a i u režiji Gorana Markovića, u Narodnom muzeju u Pančevu počelo je snimanje filma „Slepi putnik na brodu ludaka“.

O rodnoj Bosni pisao je nadahnuto, narodnim jezikom, a kao jedan od najsmelijih intelektualaca borio se za njeno oslobođenje od Austrougarske, zbog čega je često bio proganjan i zatvaran.

U predvečerje Prvog svetskog rata, kada se javljaju znaci duševne bolesti, Petar Kočić je smešten u „Dom za s uma sišavše“, prvu psihijatrijsku bolnicu na Balkanu, gde je ironijom sudbine, u jeku ratnog vihora u Evropi 1916, umro kao slobodan čovek.

„U tom trenutku 1916, Srbija je bila potpuno bez svoje vojske, bez vlade, koja je bila na Krfu, i ta duševna bolnica na Guberevcu u Beogradu je zapravo bila poslednja slobodna teritorija. To je vrlo interesantno i mene je to u stvari, pored same ličnosti Petra Kočića, najviše privuklo“, rekao je reditelj Goran Marković.

Ulogu pisca „Jazavca pred sudom“ u poslednjim danima burnog i kratkog života tumači Igor Đorđević.

„Kao pisac on je neverovatno značajan za naš jezik i sam Andrić njega pominje kao možda najveći uzor“, kaže glumac Igor Đorđević.

Scenario za dvodelni televizijski film „Slepi putnik na brodu ludaka“ napisao je književnik Vule Žurić, a pesnika Dušana Srezojevića i doktora Stojimirovića, upravnika bolnice, igraju Srđan Timarov i Tihomir Stanić.

(RTS)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.